Poziv k večji vlogi žensk pri promociji miru

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel predsedniško izjavo s pozivom državam članicam ZN, naj povečajo število žensk na položajih sprejemanja odločitev glede ohranjanja in promocije miru.

Objavljeno
08. marec 2007 13.48
Ban Ki Mun
New York - Varnostni svet Združenih narodov je dan pred 8. marcem, mednarodnim dnevom žensk, sprejel predsedniško izjavo s pozivom državam članicam ZN, naj povečajo število žensk na položajih sprejemanja odločitev glede ohranjanja in promocije miru. VS je prav tako pozval generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, naj nadaljuje z imenovanjem žensk na visoke položaje v svetovni organizaciji.

Varnostni svet je poudaril pomen vloge žensk pri preprečevanju in razreševanju spopadov ter izgradnji miru, prav tako pa tudi pomen enakopravne udeležbe žensk v vseh prizadevanjih za ohranjanje in promocijo miru in varnosti. VS se je zavzel za povečanje predstavništva žensk na vseh ravneh sprejemanja odločitev o miru in varnosti, tako na nacionalni, regionalni kot tudi mednarodni ravni. VS je izrazil globoko zaskrbljenost nad vztrajnostjo nasilja proti ženskam in dekletom v oboroženih spopadih ter obsodil pobijanje, posilstva in pohabljanja.

VS je prav tako pozval države, naj ujamejo in kaznujejo storilce. Ban Ki Moon pa je dobil naročilo, naj še naprej imenuje ženske na visoke položaje v ZN, tudi na položaje posebnih predstavnic, odposlank, vojaških opazovalk, policistk in druge. Na sedežu ZN trenutno poteka letna konferenca komisije za status žensk na temo odprava vseh vrst diskriminacije deklic. Predsednica Generalne skupščine ZN Šejka Rašid al Kalifa pa je že v torek sklicala dva dni trajajočo neformalno razpravo o večji vlogi in moči žensk.