Poziv po mednarodni konferenci o Afganistanu

Voditelji Velike Britanije, Francije in Nemčije so Združene narode pozvali, naj še pred koncem tega leta organizirajo mednarodno konferenco o Afganistanu.

Objavljeno
09. september 2009 19.29
Ma. J.
Ma. J.
Kabul - Britanski premier Gordon Brown, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel so Združene narode pozvali, naj še pred koncem tega leta organizirajo mednarodno konferenco o Afganistanu. Želijo se namreč posvetovati o posledicah afganistanski predsedniških volitev.

Vse tri države imajo v Afganistanu svoje vojake, zato menijo, da bi morali Združeni narodi vzpostaviti nove cilje v zvezi z varnostjo, razvojem in vladanjem v tej državi. Poleg tega trojka meni, da bi moral Kabul prevzeti več odgovornosti za varnostne razmere v državi.

Predstavnik britanskega premierja Browna je sporočil, da je London pri organizaciji srečanja ponudil svojo pomoč. Načrtujejo namreč, da bi se konferenca odvijala v dveh fazah. Prva bi potekala v Kabulu, kar je sicer odvisno od tamkajšnjih varnostnih razmer, drugo srečanje pa bi potekal v „mednarodnem mestu".

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je dejal, da ga skrbi vse večje javno nezaupanje v vojne napore, ki jih zveza vlaga v Afganistan, zato je Kabul pozval, naj prevzame več odgovornosti za varnost in vodenje države.