Poziv Rusiji za pomoč v Afganistanu

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je Rusijo pozval, naj zavezništvu pomaga poraziti talibanske upornike v Afganistanu, tako da pomaga pri urjenju in zagotavljanju opreme.

Objavljeno
07. oktober 2009 20.55
Da. O./STA
Da. O./STA
Bruselj - Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je Rusijo v Bruslju pozval, naj zavezništvu pomaga poraziti talibanske upornike v Afganistanu, tako da pomaga pri urjenju in zagotavljanju opreme za afganistanske varnostne sile.

"Menim, da bi morali s skupnimi moči preučiti, kako bi lahko okrepili delovanje Rusije. Najti moramo pragmatičen način in sredstva, saj je Afganistan dejansko eno od področij, na katerem imamo skupne interese," je na novinarski konferenci v Bruslju dejal generalni sekretar zavezništva.

 

Nato in Rusija sta v preteklosti sicer že dosegla dogovor, v skladu s katerim lahko zavezništvo preko ruskega ozemlja z vlakom oskrbuje enote v deželi pod Hindukušem, pri čemer Rasmussen meni, da bi morali ta dogovor še razširiti.

 

Evropske zaveznice Nata pa je Rasmussen ob tem pozval, naj okrepijo prisotnost v Afganistanu, saj bodo v nasprotnem primeru tvegale poslabšanje odnosov v zavezništvu. "Še naprej mora obstaja pravično ravnotežje med tem, kar počnejo ZDA, in prispevkom drugih zaveznic," je dejal generalni sekretar zavezništva.

 

Varnostne razmere v deželi pod Hindukušem so se v minulih mesecih močno poslabšale, zaradi česar se je Rasmussen nedavno že zavzel za spremembo pristopa v Afganistanu