Pozivi k »jasminovi revoluciji« tudi iz kitajskih ust

Po spletni kampanji, podobni tisti v arabskem svetu, ki je na ulice pozvala vse nezadovoljne z režimom, so kitajske oblasti aretirale več aktivistov za človekove pravice in poostrile nadzor v večjih mestih.

Objavljeno
20. februar 2011 15.31
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
Peking - Zdi se, da o »jasminovi revoluciji« razmišljajo tudi na Kitajskem. Tako so sporočila, objavljena na spletnih straneh izgnanih političnih aktivistov, danes so pozivala k protestom v Pekingu, Šanghaju in 11 drugih večjih mestih v državi. Protestnike so pozivala k vzklikanju sloganov kot so »Hočemo hrano«, »Hočemo delo«, »Hočemo domove«, »Hočemo pravico«, »Naj živi svoboda« in »Naj živi demokracija«.

Še pred začetkom protestov so kitajske oblasti pridržale več političnih oporečnikov in zagovornikov človekovih pravic, številni pa so v hišnem priporu in imajo zablokirane mobilne telefone. Kot poroča britanska BBC, je policiji uspelo razgnati manjši skupini protestnikov v Šanghaju in Pekingu, pri čemer so nekaj aktivistov tudi aretirali. Kot piše dopisnik britanskega medija, sicer ni znano, zakaj je do aretacij prišlo.

Poziv k množičnim protestom se na splošno ni obnesel. Kot namreč poročajo različni spletni forumi, se je nanj odzvalo le malo ljudi - na predvidenih zbirališčih je bilo prisotnih še največ pripadnikov policije, novinarjev in radovednežev.

»Mislim, da poziv ni bil mišljen resno. Nihče ni resnično nameraval protestirati, saj je bilo prisotnih preveč policistov,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal zagovornik človekovih pravic Li Jinsong. »S tem odzivom je policija pokazala, kako jih skrbi, da bi lahko jasminova revolucija vplivala na kitajsko družbeno stabilnost,« je dodal.

Kitajske oblasti so v preteklih dneh poskušale omejiti medijsko poročanje o vrenju v arabskem svetu in na Bližnjem vzhodu, na spletnih brskalnikih pa so že onemogočile iskanje besede »jasmin«. Kitajski predsednik Hu Jintao je sicer že včeraj sporočil, da bodo uvedli (še) strožje omejitve na medmrežju. Po njegovih besedah namreč splet oblikuje javno mnenje, s tem pa lahko nastanejo težave, ki bi škodovale »harmoniji in stabilnosti kitajske družbe«.