Pozivi k odstopu Stoiberja vse glasnejši

Vodstvo poslanske skupine nemške Krščanskosocialne unije je dolgoletnega predsednika stranke Edmunda Stoiberja pozvalo k odstopu.

Objavljeno
16. januar 2007 19.49
Pil je tudi Edmud Stoiber
München - Po več tednov trajajočem boju za premoč znotraj nemške Krščanskosocialne unije (CSU), sicer koalicijske partnerke CDU nemške kanclerke Angele Merkel, je vodstvo poslanske skupine CSU dolgoletnega premiera Bavarske in predsednika stranke Edmunda Stoiberja danes prvič posredno pozvalo k odstopu. "Postalo je očitno, da mnogi od Stoiberja pričakujejo, da v pravem trenutku odpre pot za prenovo," je danes izjavil vodja poslanske skupine CSU Joachim Herrmann.

Več kot 120-članska poslanska skupina CSU se danes sestaja na kriznem srečanju v kraju Wildbad Kreuth, na katerem so številni poslanci, zaskrbljeni, da ne bi bila stranki povzročena še dodatna škoda, zahtevali hitro odločitev glede vodenja stranke v prihodnje. Stoiber je sicer danes dopoldne izjavil, da želi na deželnozborskih volitvah na Bavarskem, ki bodo leta 2008, znova nastopiti kot glavni kandidat CSU, a obenem dodal, da pa "mu ni treba".

Bavarski notranji minister Günther Beckstein, najverjetnejši naslednik Stoiberja na čelu bavarske vlade po več kot 14 letih, sicer danes ni želel jasno povedati, ali se sploh namerava dejansko potegovati za ta položaj. So pa nasprotno nekateri poslanci v Wildbad Kreuthu danes že glasno zahtevali zamenjavo na vrhu. "Moj favorit je notranji minister Beckstein," je odkrito dejal poslanec Hünther Babel. Mnogi bi radi na čelu Bavarske videli tudi Herrmanna.

Spor znotraj stranke je nastal po tem, ko je moral 22. decembra lani zaradi obtožb, da je vohunil za kritično članico bavarskega parlamenta, odstopiti vodja Stoiberjevega kabineta Michael Höhenberger. Ta naj bi namreč kolegico Gabriele Pauli, ki je bila kritična do Stoiberjevega vodenja stranke, spraševal o njenem zasebnem življenju, tudi o tem, ali je imela Paulijeva težave z alkoholom. Stoiber vztraja, da s tem ni imel nič in da je z odstopom zadeva zaključena.

65-letni Stoiber je že vrsto let vodilna osebnost nemške politike. Leta 2002 je za las izgubil tekmo za položaj nemškega kanclerja z Gerhardom Schroederjem, medtem ko bavarsko vlado vodi od leta 1993, CSU pa od leta 1999.