Pravoslavci pozivajo k miru

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič, praznik Kristusovega rojstva. Z bedenjem in polnočnim bogoslužjem po cerkvah se je praznično vzdušje sicer začelo že v soboto.

Objavljeno
07. januar 2007 11.56
Mlad fant se je zazrl v sveče med pravoslavnim obredom v vasi Sosnovka v Kirgizistanu. Ortodoksni verniki uporabljajo julijanski koledar, ki zapoveduje praznovanje 13 dni po gregorianskemu praznovanju 25 decembra.
Kairo/Moskva/Beograd/Ljubljana - Pravoslavci danes praznujejo božič, praznik Kristusovega rojstva. Z bedenjem in polnočnim bogoslužjem po cerkvah se je praznično vzdušje sicer začelo že v soboto. Slovenske polnočnice so med drugim potekale v Moskvi in Beogradu, pa tudi v Ljubljani.

Obhajanje pravoslavnega božiča po svetu

Božič danes praznujejo tudi egiptovski kopti. Polnočnice v katedrali Svetega Marka v Kairu so se poleg več tisoč vernikov udeležili tudi visoki vladni predstavniki. Koptska cerkev naj bi štela med šest in deset milijonov vernikov. Pravoslavna cerkev ni priznala koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII., zato pravoslavni verniki praznujejo božič v skladu z julijanskim koledarjem 7. januarja in ne 25. decembra kot katoličani in evangeličani.

V katedrali Kristusa odrešenika v Moskvi je polnočnico pred okoli 5000 ljudmi vodil patriarh Aleksij II., ki je po bogoslužju vsem vernikom voščil za ta praznik. Aleksij II. je izrazil zadovoljstvo nad vse večjim številom vernikov te cerkve ter pozval k miru na Bližnjem vzhodu. Polnočnice v Moskvi se je udeležil ruski premier Mihail Fradkov, Rusi pa so jo lahko spremljali tudi po televiziji.

Putin tudi praznoval

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki ob božiču običajno obišče eno izmed manjših cerkva v bližini ruske prestolnice, se je slovesne maše udeležil v samostanu Novi Jeruzalem v mesta Istra blizu Moskve. Predbožični večer v Rusiji pa je zaznamovalo tudi krvavo dejanje. V neki vasi blizu Urala so namreč neznanci umorili duhovnika in iz njegove cerkve ukradli ikone, poročajo ruske tiskovne agencije. Cerkev v Rusiji sicer vse od padca Sovjetske zveze doživlja pravi razcvet. Danes naj bi denimo štela več kot 27.000 duhovnikov in 700 samostanov na območju nekdanje države. Polnočna bogoslužja so potekala tudi v pravoslavnih cerkvah v Srbiji.

Srbski patriarh o pravoslavnih vernikih v Kosovu

Srbski patriarh Pavle je ob tem v božični poslanici vse ljudi pozval, naj v prazničnem duhu premostijo vsa nesmiselna razhajanja. Glede Srbov na Kosovu pa je dejal, da ti in drugi, ki so bili pregnani s svojih domov, "premagujejo svoje preganjalce" in jih pozval, naj "zdržijo do konca", poroča beograjska tiskovna agencija Beta. Tudi v Črni gori je tamkajšnji metropolit Amfilohije pozval k spravi in slogi.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Boškovič pa je v nagovoru vernikom ob božiču spregovoril o dogajanju v preteklem letu in razvijanju duhovne skupnosti same. Pozval je k dobrim in zglednim odnosom z drugimi verskimi skupnostmi in cerkvami ter k skrbi za prostor, v katerem verniki živijo, da bi vsak na svoj način prispeval svoj delež dobrega.