Pravoslavci v Nišu obeležili 1700-letnico milanskega edikta

Milanski edikt je končal preganjanje kristjanov in vzpostavil versko strpnost v tedanjem Rimskem cesarstvu.

Objavljeno
06. oktober 2013 19.24
SERBIA/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Niš - Osem voditeljev pravoslavnih kristjanov, dostojanstveniki drugih religij, politiki ter na tisoče vernikov so se danes zbrali v srbskem Nišu in obeležili visoko obletnico t. i. milanskega edikta, ki je pred 1700 leti končal preganjanje kristjanov in vzpostavil versko strpnost v tedanjem Rimskem cesarstvu.

V Srbiji so se danes med drugim zbrali ekumenski patriarh Bartomolomej I., ki je tudi vodil slovesno liturgijo, patriarh Grške pravoslavne cerkve v Jeruzalemu Teofilij III., ruski patriarh Kiril, srbski patriarh Irinej ter voditelji manjših pravoslavnih cerkva in predstavniki drugih religij, tudi katoliške in islamske.

Na slovesnost sta med drugim prišla srbski predsednik Tomislav Nikolić in premier Ivica Dačić. Poleg tega se je v Nišu zbralo kakih 15.000 vernikov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Rimskokatoliška cerkev je medtem isto obletnico obeležila že septembra, ko je prav tako v Nišu mašo vodil posebni odposlanec papeža Frančiška, milanski kardinal Angelo Scola.

Bartolomej I. je v pridigi danes med drugim pozval k več verske svobode in več strpnosti. »Številne kristjane na Bližnjem vzhodu, v Siriji, Egiptu, Iraku in Nigeriji ter drugod v teh dneh preganjajo, zgolj zaradi Božje besede in Jezusovega pričanja,« je opozoril.

Tako Bartolomej kot Irinej sta izpostavila, da je milanski edikt predstavljal pomemben preobrat v zgodovini krščanstva in človeštva na sploh.

Srbski Niš so sicer za prizorišče slovesnosti izbrali, kjer je bil tam, v antičnem Naissusu, leta 272 rojen rimski cesar Konstantin Veliki, »avtor« edikta o verske strpnosti.

T. i. milanski edikt iz leta 313 je sicer izenačil kristjane v Rimskem cesarstvu s pripadniki drugih verstev, kar je zanje pomenilo svobodo verovanja in posledično prekinitev preganjanja.