Pravoslavna cerkev članice Pussy Riot poziva h kesanju

Sodišče bo pritožbo treh članic punk skupine obravnavalo jutri. Njihova odvetnica nima veliko upanja v spremembo obsodbe.

Objavljeno
30. september 2012 15.50
RUSSIA-PUSSYRIOT/VERDICT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Ruska pravoslavna cerkev se je izrekla za to, da bi sodišče pritožbo članic pank zasedbe Pussy Riot obravnavalo z naklonjenostjo, če se bodo obtožene pokesale izvedbe pank molitve v moskovski katedrali, s katero so kritizirale podporo Cerkve ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Sodišče bo pritožbo po poročanju Slovenske tiskovne agencije obravnavalo v ponedeljek.

Tri članice Pussy Riot so bile pred mesecem dni obsojene na dve leti zapora s prisilnim delom zaradi z verskim sovraštvom spodbujenega huliganstva. Njihova obramba se je na obsodbo pritožila, podporniki zasedbe pa upajo vsaj na milejšo kazen.

»Skorajda nimamo upanja, da bi prišlo do spremembe obsodbe. Upamo lahko le na skrajšanje zaporne kazni za pol leta. Edina zakonita sodba bi bila oprostilna. Vendar ne moremo računati na pravosodne organe,« je po pročanju STA povedala odvetnica skupine Violeta Volkova.

Ruska pravoslavna cerkev pa je pred obravnavo pritožbe na sodišču sporočila, da če članice zasedbe »izrečejo besede, ki kažejo na kesanje, to ne sme ostati neopaženo«.