Prebivalci Srbije "alergični" na haaško sodišče

Delež tistih, ki podpirajo sodelovanje z mednarodnim haaškim sodiščem za vojne zločine, se je z 84 odstotkov iz leta 2003 zmanjšal na 69 odstotkov.

Objavljeno
08. marec 2007 18.59
Srbski predsednik Boris Tadoć in haaška tožilka Carla Del Ponte
Beograd - Prebivalci Srbije so "alergični" na Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, delež tistih, ki podpirajo sodelovanje z njim, pa se je zmanjšal z 84 odstotkov, kolikor je znašal v letu 2003, na 69 odstotkov, je na današnji konferenci sporočila agencija za javnomnenjske raziskave Strategic marketing.

Agencija Strategic marketing je raziskavo izvedla decembra lani in z njo zajela izjave tisoč anketiranih, sodeč po poročanju beograjskih medijev pa so njeni izsledki pravzaprav še bolj porazni.

Le 15 odstotkov anketiranih namreč meni, da je treba s haaškim sodiščem sodelovati zato, da bi bilo zadoščeno pravici, medtem ko jih je 28 odstotkov za sodelovanje Srbije s Haagom le zato, da bi se država izognila mednarodnim sankcijam. Preostalih 26 odstotkov anketiranih meni, da je sodelovanje potrebno zaradi nadaljevanja pogovorov o evropskih povezavah.

Raziskava je tudi pokazala, da so prebivalci Srbije sicer zdaj nekoliko bolje obveščeni o delovanju haaškega sodišča kot leta 2005, vendar še vedno premalo. Glede zločina v Srebrenici, kjer je vojska Republike srbske umorila približno 8000 ujetih Muslimanov, je kar 71 odstotkov anketiranih odgovorilo, da so o tem prvič slišali, samo polovica pa jih verjame, da je bilo tam toliko žrtev.