Preboj v pogajanjih glede Severne Koreje

Pogajalci na šeststranskih pogovorih o severnokorejskem jedrskem programu so v Pekingu dosegli dogovor o začetnih korakih k severnokorejski razorožitvi.

Objavljeno
12. februar 2007 21.56
Washington/Peking – Pogajalci na šeststranskih pogovorih o severnokorejskem jedrskem programu so pozno danes oz. zgodaj zjutraj v torek po krajevnem času v Pekingu dosegli dogovor, je povedal neimenovani predstavnik Južne Koreje, ki je prav tako sodeloval v pogovorih. "Vodje delegacij so dosegli dogovor," je dejal in dodal, da ga morajo sedaj potrditi še vlade vseh v pogajanja vpletenih strani.

Da je prišlo do nekakšnega dogovora, je dejal tudi vodja ameriških pogajalcev Christopher Hill. Po njegovih besedah so namreč dosegli načelen dogovor o začetnih korakih k severnokorejski razorožitvi. "Opogumlja me to, da smo lahko naredili korak naprej pri vprašanju denuklearizacije," je dejal Hill, ki o podrobnostih osnutka dogovora sicer ni želel govoriti.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Qin Gang je potrdil, da so pogajalci ob 2. uri zjutraj v torek po krajevnem času (ob 19. uri v ponedeljek po srednjeevropskem) končali maratonsko 16-urno srečanje, ni pa potrdil, da so pogajalci dosegli dokončni dogovor. Po navedbah Qina se bodo ponovno sestali kasneje v torek, ko bodo tudi finalizirali rezultat pogajanj.

Tokratni krog pogajanj se je začel minuli četrtek s precejšnjim optimizmom, saj so ZDA in Severna Koreja izrazile pripravljenost na kompromis. Poleg tega je gostiteljica Kitajska predstavila osnutek predloga, po katerem bi se Severna Koreja postopoma razorožila v zameno za gospodarske spodbude. Kmalu se je izkazalo, da ne bo tako lahko. Japonski pogajalec Keničiro Sasae je v nedeljo izjavil, da so glavna ovira za preboj nerazumne zahteve Pjongjanga glede energetske pomoči.

Severnokorejska pogajanja so se začela leta 2003, zadnji krog pa je po enoletnem premoru potekal decembra lani v Pekingu. Na njihovo obnovitev je Pjongjang pristal 31. oktobra lani, po obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij ZN zaradi njegovega oktobrskega jedrskega poskusa. V okviru pogajanj se je Severna Koreja leta 2005 sicer zavezala odpovedi jedrskemu programu v zameno za pomoč in varnostna zagotovila, a doslej še ni prešla od besed k dejanjem.

Demokrati zaskrbljeni nad izjavami o Iranu

Medtem so ugledni predstavniki ameriških demokratov na Bushevo administracijo naslovili ostro noto na trditve, da Iran podpihuje nasilje v Iraku. Demokrati so se oglasili po tem, ko je ZDA uradno sporočila, da ima dokaze o dobavi iranskega orožja šiitskim milicam, ki napadajo ameriško vojsko v Iraku. ZDA namreč vztrajajo, da bomb, ki naj bi jih tihotapili iz Irana, ni mogoče neodvisno preveriti.

Na uradno poročilo gledam z določeno stopnjo nezaupanja,” je izjavil demokrat Chris Dodd, ki je izpostavil, da je Busheva administracija doslej že večkrat skušala ponarejati dokaze. “Ne dvomim sicer, da je Iran v zadevo vpleten do neke mere in o tem bo še potrebna razprava, vendar se bojim, da se skuša ustvariti pogoje za prihodnje vojaške akcije v Iranu.