Precejšen upad podpore kanclerki Merklovi

Zadnje raziskave javnega mnenja pred nedeljskimi volitvami v Nemčiji kažejo, da ni gotovo, ali bo desna sredina dobila dovolj glasov za oblikovanje črno-rumene vladne koalicije.

Objavljeno
23. september 2009 12.55
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Berlin - Zadnje raziskave javnega mnenja pred nedeljskimi volitvami v Nemčiji kažejo, da ni gotovo, ali bo desna sredina dobila dovolj glasov za oblikovanje črno-rumene vladne koalicije. Oblikovanje desnosredinske koalicije je sicer želja kanclerke Angele Merkel.

Raziskava agencije Forsa, izvedena med 15. in 21. septembrom, je pokazala, da lahko krščanski demokrati (CDU) računajo na 35 odstotkov glasov, Svobodni demokrati (FDP) pa na 13 odstotkov.

Podpora CDU se je v primerjavi s tednom poprej zmanjšala za dve odstotni točki, medtem ko je naklonjenost FDP zrasla za odstotek.

V primerjavi s tednom poprej pa se je povečala podpora sedanjim koalicijskim partnerjem Merklove, socialdemokratom (SPD), za katere bi volilo 26 odstotkov vprašanih. Podpora Zelenim in Levi stranki je ostala nespremenjena pri 11 oziroma desetih odstotkih.

Raziskava kaže precejšen upad podpore kanclerki Merklovi. Če bi volivci kanclerja izbirali neposredno, bi dobila 49 odstotkov glasov, kar je za sedem odstotnih točk manj kot pred tednom dni. Podpora njenemu protikandidatu, socialdemokratu Franku-Walterju Steinmeierju, se je medtem povečala za dve odstotni točki na 26 odstotkov.

Analitiki ugotavljajo, da bo izid volitev znova tesen, bi pa lahko krščanskim demokratom in FDP na roko šel sicer zapleteni volilni sistem, po katerem Nemci oddajo dva glasova, enega za posameznega poslanca in enega za stranko. Omenjeni sistem omogoča dodajanje sedežev v parlamentu, če stranka dobi več neposrednih sedežev, kot bi jih dobila proporcionalno glede na glasove, oddane za stranko.

Merklova, katere stranka bo brez dvoma zmagovalka volitev, je že večkrat povedala, da si želi prihodnjo koalicijo oblikovati s FDP namesto s socialdemokrati kot zadnja štiri leta. Dejala je, da bo črno-rumeno koalicijo sestavila, četudi bo ta imela v parlamentu le sedež večine.