Pred končnico delitve bruseljskih stolčkov

Von der Leynova začenja intervjuje, vsi predlagani kandidati na koncu ne bodo postali evropski komisarji

Objavljeno
26. avgust 2019 18.00
Posodobljeno
26. avgust 2019 18.06
Bo Ursuli von der Leyen uspelo doseči spolno uravnoteženost evropske komisije?
Bruslej – Nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen z uradnimi intervjuji s komisarskimi kandidati začenja bolj konkretno sestavljati svojo ekipo za petletni mandat.


Cilj je, da bi 1. novembra, v skladu z rokom iz pogodbe o EU, nova evropska komisija začela mandat. Pred iztekom ponedeljkovega roka samo še dve vladi nista objavili svojih imen. Zaradi notranjepolitične krize se v Italiji še niso odločili, kaj bodo naredili. Tudi v Franciji se je še ugibalo, kdo bo njihov komisar.

V medijih je krožilo ime obrambne ministrice Florence Parly. Drugo ime, o katerem se je govorilo, je nekdanja obrambna ministrica Sylvie Goulard. Med državami, ki so zadnje predlagale kandidate, je Belgija. Izbrali so zunanjega ministra, liberalca Didierja Reyndersa.
 

Razkazovanje mišic


Ali bodo predlagani res postali komisarji, je še negotovo. »Ne bo vsak predlagan kandidat na koncu v ekipi izvoljene predsednice,« je pojasnila glasnica evropske komisije Mina Andreeva. Tako nočejo ugibati o imenih in položajih, predvidenih za posameznega kandidata. Celoten kadrovski razrez naj bi bil objavljen skupaj.

Predvideni resorji so ena od tem intervjujev s komisarskimi kandidati. Konec septembra in na začetku oktobra bodo v evropskem parlamentu še opravljena zaslišanja. Evropski parlamentarci pri izboru komisarjev radi razkazujejo mišice.


Novinke na preži


V nekaj državah članicah še jasno kažejo želje, kaj želijo dobiti. Češka liberalka Věra Jourová, ki je bila zadnjih pet let komisarka za pravosodje, potrošnike in enakopravnost spolov, meri na močan gospodarski resor in podpredsedniški položaj. Pričakovano je, da bodo v delitvi položajev mlajše članice, ki so vstopile leta 2004 ali pozneje, dobile kak močnejši položaj, saj so junija pri delitvi vodilnih funkcij v EU ostale praznih rok.

Zadnjih pet let so imele Poljaka Donalda Tuska na položaju predsednika evropskega sveta. Podpredsednika evropske komisije sta bila Latvijec Valdis Dombrovskis in Slovak Maroš Šefčovič, do odhoda na položaj izvršne direktorice Svetovne banke leta 2017 pa tudi Bolgarka Kristalina Georgieva.


Ženske predlagalo deset članic


Bolj zavezujoče je vprašanje, ali bo von der Leynovi uspelo doseči spolno uravnoteženost. Doslej je ženske predlagalo deset članic. Poleg tega sta Portugalska in Romunija predlagali po enega moškega in žensko. Tako načeloma velja, da je von der Leynova na kar dobri poti do cilja, ki si ga je sama postavila. V sedanji evropski komisiji je osem žensk in dvajset moških.

Glede samega izbora kandidatov in resorjev za njih naj sicer ne bi igral glavne vloge spol, ampak njihove kvalifikacije, izkušnje in širša slika. Po poročanju poljskih medijev se je komisarski kandidat Varšave, predsednikov svetovalec Krzysztof Szczerski, v ponedeljek odpovedal kandidaturi. Menda mu je bilo ponujeno področje kmetijstva, za katero pa po lastni presoji nima dovolj kompetenc.

Katero področje bi lahko dobil slovenski kandidat Janez Lenarčič, še ni znano. Premier Marjan Šarec je na začetku julija kot konkreten resor, ki zanima Slovenijo, omenil širitev.