Pred sedežem HDZ nekaj sto protestnikov

Več sto protivladnih protestnikov se je danes zbralo pred sedežem HDZ v Zagrebu, potem ki jim ni uspelo prikorakati pred poslopje hrvaške vlade na zagrebškem Trgu svetega Marka, kjer so prepovedana množična zborovanja. Številne policijske enote so ustavile protestnike pred sedežem vladajoče stranke.

Objavljeno
28. februar 2011 21.32
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Zagreb - Današnji protesti so bili del vrste protivladnih protestov, ki so jih začeli sklicevati prejšnji teden preko spletne družbene mreže Facebook. Protestniki so tudi danes po pisanju slovenske tiskovne agencije STA zahtevali odstop premierke Jadranke Kosor in njene vlade zaradi vse težjega gospodarskega in socialnega stanja v državi.

Ponedeljkov protest se je začel na Trgu Petra Preradovića, bolj znanemu kot cvetlični trg, ki se nahaja v središču mesta. Na tem koncu so se nekaj pred 18. uro začeli zbirati nezadovoljni hrvaški državljani, večinoma mladi. Vzklikali so slogane proti vladi, HDZ in premierki Kosorjevi ter zahtevali parlamentarne volitve.

Po približno 40 minutah pa so se napotili proti vladnemu poslopju, ko jih je ustavila policija. Do tega je prišlo v isti ulici, v kateri so v soboto izbruhnili spopadi s skupino protestnikov, ki je sodelovala na sicer mirnem protestu združenja vojnih veteranov. Protestniki so danes zgolj ponovili protivladne slogane in so se napotili proti sedežu vladajoče stranke, ki se nahaja približno kilometer stran od cvetličnega trga.

Po ocenah hrvaških policistov se je nabralo približno tisoč protestnikov. Okrepljene policijske enote so jih ustavile približno 100 metrov od sedeža HDZ na Trgu žrtev fašizma. Kot je poročala hrvaška televizija HTV so policisti prijeli enega izmed protestnikov, ki naj bi metal steklenice na policiste. Nekateri izmed protestnikov so policistom kazali gole zadnjice, večjih incidentov pa ni bilo.

Okrog 20. ure so se protestniki po lastnih napovedih napotili proti nacionalni in univerzitetni knjižnici, ki se nahaja na drugem koncu mesta. V poslopju knjižnice bodo danes sicer podelili nagrade za najboljša podjetja, banke in zavarovalnice. Približno 50 protivladnih protestnikov se je danes preko Facebooka zbralo tudi v Pulju, kar je občutno manj kot prejšnji teden, ko jih je bilo približno 500.

Medtem je zagrebško sodišče danes določilo 48-urni pripor proti 30 udeležencem sobotnih nasilnih protestov v Zagrebu. V dveh dneh bodo odločili, ali bodo proti njim sprožili kazenski postopek. Zaradi napada na policiste jim grozi tudi do tri leta zapora, še piše STA.