Pred sodišče zdaj še Bo Xilai

Kitajski mediji so še sporočili, da so nekdaj vplivnega politika Bo Xilaija izključili iz komunistične partije.

Objavljeno
28. september 2012 15.03
CHINA-POLITICS/BO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP Bo Xilaiju zdaj grozijo obtožbe o korupciji, zlorabi položaja, jemanju podkupnine in neprimernih odnosih z ženskami. Kitajske oblasti so v izjavi za javnost zapisale, da je Bo pri prekrivanju umora britanskega poslovneža Neila Heywooda zlorabil svoj položaj in storil resne napake, za katere bo nosil vso odgovornost. »Dejanja Bo Xialija nosijo velike posledice in so močno načela dobro ime stranke in države,« so še zapisali.

Po obsodbi njegove žene Gu Kailai na smrtno kazen s preložitvijo izvršitve ter obsodbi nekdanjega načelnika policije Wang Lijuna na 15 let zapora, se tako očitno začenja tretje dejanje zgodbe o umoru britanskega poslovneža. Škandal je izbruhnil nekaj mesecev pred partijskim kongresom, kjer bi moral Bo prevzeti enega najvišjih položajev v državi, a se je njegova politična pot predčasno in nepričakovano zaključila.

Kot smo v Delu že poročali, so Boju zanko okoli vratu zavezali, ko je namestnik župana in vodja chongqinške policije Wang Lijun 6. februarja prestopil vrata ameriškega konzulata v Chengduju in - kakor smo izvedeli iz Washingtona - svoji prošnji za azil priložil številne podatke o podkupljivosti svojega nadrejenega.