Predčasne volitve za izhod iz krize

Grški premier Karamanlis je napovedal sklic predčasnih parlamentarnih volitev. Premier namreč želi dobiti nov mandat, na podlagi katerega bi lahko nova vlada uvedla trše gospodarske reforme in se tako spopadla z gospodarsko krizo.

Objavljeno
02. september 2009 22.33
Zmagovalec grških volitev Kostas Karamanlis
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Atene - Grški premier Kostas Karamanlis je danes napovedal sklic predčasnih parlamentarnih volitev. Premier namreč želi dobiti nov mandat, na podlagi katerega bi lahko nova vlada uvedla trše gospodarske reforme in se tako spopadla z gospodarsko krizo. Kot najverjetnejša datuma volitev se omenjata 27. september in 4. oktober.

Konservativni grški premier je danes v televizijskem nagovoru izjavil, da je potrebna vrsta nujnih ukrepov za spopad z gospodarsko krizo. "Razjasniti moramo politično sliko in izvesti vrsto nujnih ukrepov, da bi se izkopali iz krize," je poudaril Karamanlis, ki tudi vodi konservativno stranko Nova demokracija (ND).

"Leto 2010 bo težko in odločilno. Grki morajo izbrati vlado, ki lahko državo popelje iz krize," je še dodal. Karamanlis se je za predčasne volitve odločil, čeprav je vrsta ministrov temu nasprotovala.

Ustava sicer premieru omogoča, da od predsednika države zahteva sklic predčasnih volitev. Točen datum je pričakovati po četrtkovem srečanju Karamanlisa s predsednikom Karolosom Papuljasom.

Karamanlisov ND je tako marca 2004 kot septembra 2007 zmagal na parlamentarnih volitvah. Redne volitve so bile v Grčiji predvidene za september 2011. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave bi lahko na volitvah s pet- ali šestodstotno prednostjo zmagali opozicijski socialisti pod vodstvom Georgea Papandreua.