Predlog poljskega ministra razburja Evropo

Poljski minister za izobraževanje Roman Giertych je predlagal vključitev prepovedi splava in omejevanju pravic homoseksualcev v evropsko ustavno pogodbo.

Objavljeno
02. marec 2007 19.35
Varšava - Namestnik poljskega premiera in minister za izobraževanje Roman Giertych je te dni razburil evropsko javnost s spornim predlogom o vključitvi prepovedi splava in omejevanju pravic homoseksualcev v evropsko ustavno pogodbo. V četrtkovem govoru na zasedanju ministrov EU za izobraževanje v nemškem Heidelbergu, ki so ga danes objavili poljski mediji, je kritiziral "homoseksualno propagando" v javnosti, pravico do splava pa označil kot "novo obliko barbarstva".

"Homoseksualna propaganda doseže vedno mlajše otroke," je v razpravi o evropskih vrednotah opozoril poljski minister in dodal, da nekateri otroci v bolnišnicah ne smejo omenjati mam in očetov, ker to že pomeni kršitev pravic manjšine. "Če ne bomo napeli vseh sil za okrepitev družine, potem na tej celini ni prihodnosti za nas. Poselili jo bodo predstavniki muslimanov, ki spoštujejo družino," je dejal.

"Evropa potrebuje spremembe," je bil odločen Giertych in se zavzel za omejitev "homoseksualne propagande", da bi otroci imeli "pravi pogled na družino". Pozval je tudi k takojšnji prepovedi splava. "Narod, ki pobija svoje otroke, nima prihodnosti. Celino, ki pobija svoje otroke, bodo poselili tisti, ki tega ne delajo," je menil.

Giertych, vodja poljske vladajoče katoliško-nacionalistične Lige poljskih družin (LPR), sicer kot minister na Poljskem ni priljubljen, saj se za njegov odstop zavzemajo tako sindikat učiteljev kot učenci.