Predsednik EU parlamenta obsodil antisemitski govor poslanca

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering je obsodil objavo brošure z antisemitsko vsebino, ki jo je izdal skrajno desno usmerjeni evropski poslanec iz Poljske Maciej M. Giertych.

Objavljeno
25. februar 2007 10.58
Bruselj - Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering je ta teden v izjavi za javnost obsodil objavo brošure z antisemitsko vsebino. To je izdal evropski poslanec iz Poljske Maciej Marian Giertych. Ta skrajno desno usmerjeni poslanec je na svoji spletni strani objavil besedilo, v katerem žaljivo piše o judovski civilizaciji.

Giertych je član skrajno konzervativne stranke Liga poljskih družin, ki je koalicijska partnerica v poljski vladi pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskega, in oče poljskega ministra za šolstvo. Že lani je ta evropski poslanec iz Poljske v govoru hvalil režima španskega diktatorja Franca in portugalskega samodržca Salazarja.

Sporna brošura z EU logotipom

Letos pa je 71-letnik na svoji strani objavil brošuro z naslovom Evropske civilizacije v vojni in nanjo pripel logo Evropskega parlamenta. V brošuri botanik po izobrazbi razglablja o razlikah med latinsko, bizantinsko, judovsko in arabsko civilizacijo ter jih razvršča glede na raso, jezik, veroizpoved in druge kriterije. Jude v njej označi kot tragično skupnost, ki se naseljuje med bogatimi ljudmi in najraje živi v getih ločena od ostalih skupnosti. Govori tudi o biološki ločenosti Judov, zaradi katere naj bi ti imeli prepoznavne obrazne poteze.

Judovski kongres pozval k odvzemu poslanske imunitete

Evropski judovski kongres je 16. februarja poslančevo pisanje označil za antisemitsko teorijo tiste vrste, ki je vodila v holokavst med drugo svetovno vojno. Pozval je, da se Giertychu odvzame poslanska imuniteta in mu zagrozil s sodnim pregonom.

Svoboda govora?

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering je v izjavi za javnost poudaril, da ga je brošura globoko vznemirila, da pa ni bil zanjo namenjen niti evro denarja iz proračuna za delovanje Evropskega parlamenta. Njegova predstavnica za odnose z javnostjo je poudarila, da Poettering sicer obsoja vsebino brošure, vendar pa v parlamentu ne obstaja predhoden nadzor nad dokumenti, ki jih objavljajo posamezni poslanci. Svoboda govora je namreč po njenih besedah pomembna pravica v parlamentu.

Poljski predsednik globoko zaskrbljen

Brošuro je obsodila tudi večina ostalih evropskih poslancev iz Poljske, nemški poslanec Martin Schulz pa je njegovo vsebino označil za fašistično. Odzval se je tudi že poljski predsednik Lech Kaczynski, ki je izjavil, da je nad vsebino objavljene brošure osupel in globoko zaskrbljen. Pisanje Giertycha je po njegovem mnenju v nasprotju z nauki velikega rojaka pokojenga papeža Janeza Pavla II.

Giertychov sin očetovega pisanja ni želel komentirati, saj knjige ni prebral. Meni pa, da so bile očetove besede verjetno iztrgane iz konteksta.

Škandal je izbruhnil v precej neprimernem času za Evropski parlament. Januarja je bila namreč ustanovljena politična skupina evropskih poslancev iz skrajno desnih strank, njeno vodstvo pa je prevzel francoski poslanec Bruno Gollnisch, ki je bil nedavno v domači državi zaradi zanikanja holokavsta kaznovan s 55.000 evri kazni.