Predsednik žrtev zarote političnih sovražnikov?

Izraelski generalni tožilec Menahem Mazuz je sporočil, da namerava vložiti obtožnico predsednika Mošeja Kacava, in sicer zaradi očitkov, da je posilil štiri ženske.

Objavljeno
23. januar 2007 20.48
Jeruzalem - Izraelski generalni tožilec Menahem Mazuz je sporočil, da namerava vložiti obtožnico predsednika Mošeja Kacava, in sicer zaradi očitkov, da je posilil štiri ženske, so sporočili iz Mazuzovega urada. Kot so navedli, je Mazuz zbral dovolj dokazov, ki podpirajo obtožnico proti Kacavu, med drugim zaradi posilstva, nadlegovanja, zlorabe oblasti, oviranja pravosodja in nelegalnega sprejemanja daril.

Gre za najhujše obtožbe na račun kakega izraelskega voditelja, Kacav pa bo, če bo obtožen, tudi prvi obtoženi izraelski predsednik. Končno odločitev o izdaji obtožnice bodo sprejeli po zaslišanju, na katerem bo svoje stališče predstavil tudi Kacav.

Izraelski predsednik v času, ko opravlja položaj, uživa imuniteto, soditi pa mu je mogoče šele po odstopu ali izteku mandata, kar se bo zgodilo letos. Odvetniki Kacava so sicer sporočili, da bo, če bo obtožen, odstopil. Kacav, ki je prvi izraelskih predsednik iz vrst desnice, je doslej očitke, ki so jih izrekle njegove štiri nekdanje sodelavke, zavračal.

Kacav: Do konca se bom boril, da dokažem nedolžnost

Kot je dejal, je žrtev zarote političnih sovražnikov. V odgovoru na odločitev Mazuza, ki je predsednika o tem obvestil s pismom, je navedel, da je "žrtev prezira vredne klevetniške kampanje. Do konca se nameravam boriti, da dokažem svojo nedolžnost".

Izraelska policija je oktobra lani sporočila, da je po večmesečni preiskavi in petih pogovorih s Kacavom zbrala dovolj dokazov, s katerimi bi predsednika lahko obtožili spolnega nadlegovanja in prisluškovanja. Mazuz se sicer ni odločil za obtožnico zaradi prisluškovanja.

Izraelski generalni tožilec je odločitev glede Kacava sprejel le nekaj dni potem, ko so oblasti sprožile kazensko preiskavo proti premieru Ehudu Olmertu, ker naj bi bil domnevno vpleten v prodajo neke izraelske banke pod vladnim nadzorom leta 2005. V škandale in korupcijo je bilo sicer vpletenih več visokih izraelskih politikov.

Predhodnik Kacava na položaju predsednika Ezer Weizman je leta 2000, le malo pred iztekom mandata, odstopil, potem ko je generalni tožilec sporočil, da je nelegalno prejel več kot 300.000 dolarjev daril od nekega francoskega milijonarja. Weizman sicer ni bil nikoli obtožen.