Predsodki vsepovsod

Brazilski zdravniki se usajajo nad strokovnjaki iz Kube. Jeze je toliko, da se je oglasila predsednica Dilma Roussef.

Objavljeno
03. september 2013 17.31
reu BRAZIL/
Mi. P., zunanja politika
Mi. P., zunanja politika

Brasilia − Verjamejo, da so »nekaj več«, pa se znašajo nad drugimi. Zgodba ni iz bližnjih logov, čeprav ne zveni zelo tuje, ampak iz Brazilije, kjer se domači zdravniki usajajo nad prišlimi strokovnjaki iz Kube. Jeze je toliko, da se je oglasila brazilska predsednica Dilma Roussef, ki je domače medicince obtožila, da imajo strašne predsodke.

Brazilski zdravstveni sistem je v hudih težavah, zato so v okviru vladnega programa: Več zdravnikov na pomoč poklicali tudi štiri tisoč strokovnjakov iz Havane. Kakor piše britanski Guardian, naj bi delali predvsem v odročnih in siromašnih koncih (Amazonije), kjer močno primanjkuje zdravniškega osebja in koder domači zdravniki nočejo službovati. Pred dnevi jih je prispelo prvih štiristo, a niso bili deležni tople dobrodošlice, ampak zmerjanja. Domači kolegi, ki že več mesecev zahtevajo sveže investicije v zdravstvo in višje plače, so jih, med drugim, zmerjali s sužnji. Kubanci bodo namreč zaslužili samo nekaj več od četrtine plače, ki jo vsaj mesec dobijo domači zdravniki; ta znaša 2700 dolarjev. Oblast jih je v odgovor primerjala z nespodobno urbano elito, ki noče delati drugje kakor v dobro plačanih zasebnih ustanovah v Riu de Janeiru in São Paulu in drugih večjih mestih.

Za kubanske strokovnjake se je v radijskem intervjuju odločno zavzela predsednica Dilma Rousseff, ki je opozorila, da kar v sedemsto občinah nimajo niti po enega zdravnika. Zanimivo je, da gredo Brazilcem v nos le kubanski zdravniki, medtem ko ni nič slabega slišati o kolegih, ki so prav tako v okviru programa Mais Médicos prišli iz Portugalske, Argentine in drugod.