Predstavniški dom za umik iz Iraka

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog zakona o izrednem financiranju vojn v Iraku in Afganistanu. Le-ta vsebuje tudi določilo o umiku ameriških bojnih enot iz Iraka do septembra 2008.

Objavljeno
23. marec 2007 19.54
Predsednica Predstavniškega doma Nancy Pelosi na Capitol Hillu
Washington - Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog zakona o izrednem financiranju vojn v Iraku in Afganistanu. Predlog vsebuje tudi določilo, da se morajo ameriške bojne enote umakniti iz Iraka do septembra 2008 oziroma že prej, če iraška vlada ne bo uresničevala svojih obveznosti glede stabilizacije razmer.

Bela hiša lahko zagrozi z vetom

Za predlog je glasovalo 218 kongresnikov, večinoma demokratov, proti pa 212 večinoma republikancev, grožnja Bele hiše z vetom pa ostaja v igri.

Vodstvo demokratske stranke v kongresu je za uspeh potrebovalo natanko 218 glasov, ki jih je zbralo tudi s pomočjo krepkega povečanja prvotne prošnje Bele hiše o potrebnih sredstvih za vojni do konca letošnjega leta z nekaj manj od 100 milijard dolarjev na 124 milijard dolarjev. Dodatna sredstva so bila namenjena prepričevanju kongresnikov, da glasujejo za predlog. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je po glasovanju dejala, da so Američani izgubili zaupanje v predsednikovo vodenje vojne in vidijo realnost vojne, medtem ko predsednik ne.

V vojni, ki je doslej stala več kot 350 milijard dolarjev, je umrlo 3200 ameriških vojakov.

Vojna v Iraku je doslej stala več kot 350 milijard dolarjev, v njej pa je umrlo 3200 ameriških vojakov. Potrditev predloga pomeni tudi pomembno zmago za Pelosijevo, ki je zadnje tedne skupaj z drugimi v vodstvu pošteno zvijala roke in prepričevala kolege naj podprejo ta predlog. Kljub temu je precej bolj levih demokratov skupaj z republikanci glasovalo proti, ker menijo, da je vojno potrebno končati nemudoma. Republikanci so ostali bolj enotni v nasprotovanju predlogu in skupaj z Belo hišo trdijo, da gre za priznanje poraza.

Oba predloga ne predivedvata popolnega umika iz Iraka

Podoben predlog, ki zahteva umik ameriških bojnih enot iz Iraka do marca 2008, je v pripravi tudi v senatu, kjer ima manjše možnosti za uspeh. Oba predloga sicer ne predvidevata popolnega umika iz Iraka, ampak govorita le o bojnih enotah, ki jih je v Iraku od skupaj 140.000 okrog polovica. Po obeh predlogih bi v Iraku lahko še naprej ostale enote za boj proti terorizmu in za zaščito diplomatov ter infrastrukture, kakor tudi za nadaljevanje urjenja iraških enot.