Predvajali posnetek ameriškega napada na britanske sile

Britanski in ameriški mediji so predvajali posnetek napada ameriških letal na britanske sile v Iraku. Pentagon je posnetek dolgo skrival, v roke pa je prišel tabloidu Sun, ki ga je objavil na spletni strani.

Objavljeno
07. februar 2007 11.28
Ameriško letalo A-10 Thunderbolt
Washington - Britanski in ameriški mediji so v torek predvajali posnetke napada dveh ameriških letal na konvoj britanskih tankov marca leta 2003, v katerem je bil ubit britanski vojak, štirje pa ranjeni. Posnetek jasno kaže, da je šlo za napako ameriških pilotov in napako kontrole letenja, ki je pred napadom zatrjevala, da na območju ni prijateljskih enot, po napadu pa sporočila, da je bila prva informacija napačna, vendar je bilo že prepozno.

Pentagon je posnetek napada predal britanskemu obrambnemu ministrstvu s pripisom, da gre za lastnino ZDA in da posnetka ne smejo pokazati preiskovalcem in družini ubitega vojaka. Britansko obrambno ministrstvo je bilo pod pritiskom preiskovalcev in družine ubitega 25-letnega desetnika Mattyja Hulla in je prepričevalo ameriške kolege, naj si premislijo, Washington pa je ostal neomajen.

Posnetek pa je pridobil tabloid Sun in ga objavil na svoji spletni strani s pripisom "Posnetek, ki so ga hoteli skriti". Posnetek napada so nato začeli vrteti po britanskih in ameriških televizijah in Pentagon se je odločil, da lahko družina ubitega in preiskovalci dogodka vidijo posnetek v celoti.

Ameriška preiskava je oba pilota bojnih letal A-10 oprala vsake krivde in tiskovni predstavnik Pentagona Bryan Whitman je v torek dejal, da sta sledila vsem pravilom postopka. Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack pa je dejal, da se na posnetku jasno vidi, da je šlo za tragično napako in da je bilo vsem vpletenim takoj po dogodku neznansko žal.

Ameriška pilota se ne nameravata udeležiti britanske preiskave, vendar pa je posnetek dovolj zgovoren. Do napake je prišlo 28. marca nedaleč od Basre, ko sta ameriška pilota opazila konvoj oklepnikov, oranžno prevleko na vrhu oklepnikov pa sta zamenjala za rakete. Zavezniki so se po napakah v prvi zalivski vojni leta 1991 odločili, da bodo svoje oklepnike deloma prebarvali z oranžno barvo, da jih ne bi napadli lastni piloti.

Ameriška pilota sta kontrolorje vprašala o prijateljskih enotah v okolici, dobila odgovor, da jih ni, in napadla konvoj. Takoj nato pa sta dobila novico, da so v okolici prijateljske enote. Na posnetku je nato slišati glasno preklinjanje in izraze obžalovanja.