Pregon islamskih Afričanov

Sodišče Wolwich je odredilo kazenski pregon zoper šesterico islamskih Afričanov, ki naj bi načrtovali neuspeli samomorilski bombni napad na javni prevoz v Londonu 21. julija 2005.

Objavljeno
15. januar 2007 20.36
Adel Yahya je eden od šestih ljudi, osumljenih s protiterorističnimi zakoni, da so izvedli bombni napad v Londonu 21. julijem 2006.
London - Sodišče Wolwich se je zavzelo za kazenski pregon zoper šesterico islamskih Afričanov, ki naj bi načrtovali samomorilski bombni napad na londonski javni prevoz 21. julija 2005, dva tedna po eksploziji bombe, ki je ubila 52 ljudi.

Šesterica moških starih med 24 in 33 let zanika, da so napad zares načrtovali. Trdijo, da nikogar niso ubili ter niso zanetili nobene eksplozije. Kljub temu tožilec Nigel Sweeney trdi, da so “za načrt izvedeli mnogo pred dogodki 7 julija, ker za slednjega ne bi mogli reči, da je bil izveden šolsko.” Tožilec je pojasnil, da so bile bombe izdelane med drugim tudi s pomočjo hidrogenskega peroksida in acetona. Tožilec je še povedal, da so načtovalci napada kupili material za izdelavo bomb pozno aprila 2005. Materialne dokaze so tudi vključili v tožbo.

Sodišče je povedalo, da je bil en izvoj hidrogenskega peroksida, ki so ga namestili v trgovino, tako velik, da so morali vsakega vstaviti v en sveženj.

Tožilec je pojasnil sodišču, da ni jasno, zakaj bomb niso uspeli razstreliti. Ni mogoče ugotoviti ali so jih izdelali slabo, ali je njihovo eksplozijo preprečilo vroče vreme 21. julija, ki je morda vplivalo na kemikalije.

Tožilec je zoper vsakega obtoženca odredil tožbo, ki jih je označila kot “namišljene samomorilske napadalce”. Sweeney je izvzel le muslimana Adela Yahya, ki ga 21. julija 2005 ni bilo v Veliki Britaniji. Eden od obtožencev je pustil sporočilo o samomoru, ki ga je policija našla po njegovi aretaciji.

Sodišče je zoper enega od obtoženca bilo soočeno s trditvami, da se je v Pakistanu “uril za jihad”, trije naj bi se v severno londonski mošeji Finsbury Park udeleževali srečanj “radikalnega klerika” Abu Hamze ter se skupaj srečevali na kmetiji Cumbrija. To naj bi potrdile tudi fotografije, ki so jih posneli policisti, ko so trojico nadzorovali. Eden izmed obtožencev naj bi se zaradi bombnih napadov preoblekel v žensko s tradicionalnim muslimanskim pokrivalom - burko. Sodni proces v Woolwichu se bo nadaljeval. Trajal naj bi še štiri mesece.