Preiskali hišo haaškega ubežnika Gorana Hadžića

Srbska policija je preiskala hišo haaškega ubežnika Gorana Hadžića, ki ga iščejo zaradi zločinov, storjenih med vojno na Hrvaškem. Nazadnje so ga videli na njegovem domu v Novem Sadu leta 2004.

Objavljeno
09. oktober 2009 17.21
Ma. J.
Ma. J.
Beograd - Srbska policija je danes preiskala hišo haaškega ubežnika Gorana Hadžića, ki ga posebno sodišče Združenih narodov išče zaradi zločinov, storjenih med vojno na Hrvaškem. Nazadnje so ga videli in fotografirali na njegovem domu v Novem Sadu leta 2004.

 

Policija rezultatov večurne hišne preiskave še ni objavila, priče in lokalni mediji pa poročajo, da so preiskovalci iz hiše odnesli več torb, škatel in dokumentov. Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je povedal le, da je policija preiskala tudi domovanje Hadžićeve sestre in pisarno njegovega svaka.

 

Bivšega predsednika samooklicane Republike Srbske krajine Gorana Hadžića sumijo zločinov proti nesrbskemu prebivalstvu v Vukovarju. Obtožnica ga bremeni umorov, mučenja, nehumanega ravnanja, plenjenja in ostalih vojnih zločinov.

 

Hadžić je sicer eden izmed dveh vojnih zločincev, ki sta še vedno na begu. Drugi je nekdanji vodja bosanskih Srbov, general Ratko Mladić, ki je osumljen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH (1992-95), predvsem v Srebrenici.

 

Srbija mora aretirati oba ubežnika, če se želi približati članstvu v Evropski uniji, Beograd pa so v preteklosti že večkrat kritizirali zaradi številnih spodletelih poskusov.