Komisija začela preiskovati ozadje krvavih dogodkov v Marikani

Skoraj mesec in pol po streljanju pred rudnikom platine na severovzhodu Južne Afrike je posebna komisija začela z delom.

Objavljeno
01. oktober 2012 09.46
Posodobljeno
01. oktober 2012 10.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Pet tednov po tem, ko je južnoafriški predsednik Jacob Zuma naznanil ustanovitev posebne komisije, ki bo preiskala smrtne žrtve med stavko rudarjev, je ta danes začela s svojim delom. Zaslišanja bodo v civilnem domu v Rustenburgu, po pisanju BBC pa nameravajo v Marikani, prizorišču stavke in kravevega nasilja, postaviti platna, da bodo rudarji z družinami lahko spremljali zaslišanja.

Tričlanska komisija, ki jo vodi upokojeni sodnik Ian Farlam, bo v štirih mesecih, kolikor ima časa, da razišče dogodke v rudniku Marikana, zaslišala predstavnike britanskega podjetja Lonmim, upravitelja rudnika v Marikani, južnoafriško policijo SAPS in predstavnike obeh sindikatov NUM (Nacionalni sindikat rudarjev) in AMCU (Združenje rudarjev in gradbenih delavcev). Mesečno mora o svojem delu po pisanju južnoafriškega tednika Mail&Guardian poročati samemu predsedniku države.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile, ko je policija 16. avgusta streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Krvavi obračun so v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, kjer je 21. marca 1960 policija med protesti proti apartheidu ubila 69 ljudi.

Več kot mesec dni po začetku stavke so se rudarji prejšnji teden vrnili na delovna mesta. V podjetju Lonmin so jim obljubili zvišanje plač za 22 odstotkov.