Preiskava o umoru Haririja napreduje

Preiskava o umoru nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja napreduje, vendar pa doslej še 20 držav, ki so jih je prosili za pomoč in sodelovanje, ni odgovorilo.

Objavljeno
19. december 2006 11.34
Sirski veleposlanik Bašar Džafar (levo) v pogovoru Sergeom Brammertzom (desno)
New York - Vodja mednarodne preiskave o umoru nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja, Belgijec Serge Brammertz, je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN povedal, da preiskava napreduje, vendar pa mu doslej še 20 držav ni odgovorilo, ko jih je prosil za pomoč in sodelovanje. Sirije, ki je glavni osumljenec, ni med njimi, saj naj bi mu Damask hitro odgovoril na vse zahteve.

Brammertz je dejal, da se njegova preiskava o umoru Haririja februarja leta 2005 bliža občutljivi in zapleteni fazi. Zasliševanje prič v tako napeti preiskavi tudi zahteva izjemno previdnost in zaupnost, če želijo ustvariti varno okolje za priče in osebje Mednarodne neodvisne preiskovalne komisije (IIIC), ki jo je Varnostni svet ustanovil aprila 2005.

Zbiranje dokazov

Po besedah Brammertza morajo opraviti še 50 pogovorov in zbrati dodatne dokaze, ki jih bodo potem lahko predložili sodišču, ki ga sicer še ni. Varnostni svet je novembra dal zeleno luč za ustanovitev sodišča z mednarodnim značajem, ki bo sodilo odgovornim za umor. Brammertz je poudaril, da morajo dobiti dostop do političnih akterjev, s katerimi je imel Hariri neposreden stik pred atentatom, ter do posameznikov, ki "so vpleteni v relevantno politično dinamiko v Libanonu, širši regiji in mednarodno".

Brammertz je povedal, da je analiza eksplozije avtomobila bombe v Bejrutu pokazala, da so napadalci uporabili 1800 kilogramov razstreliva TNT oziroma razstreliva s podobno močjo. Med preiskavo so odkrili ostanke DNK, ki pričajo, da je bil samomorilski napadalec mlajši moški. Odkrili so tudi druge dokaze o njegovem geografskem poreklu, ki jih za zdaj še ne morejo odkriti.

Preiskava je tudi ugotovila, da obstajajo povezave med to eksplozijo in 14 drugimi podobnimi atentati v Libanonu od oktobra 2004. Brammertz je obenem zagotovil, da bo IIIC še naprej raziskovala umor industrijskega ministra Pierra Gemajela, ki so ga v Bejrutu ustrelili 21. novembra.