Preiskava proti nekdanjemu solastniku Jukosa

Rusko tožilstvo preiskuje domnevno vlogo nekdanjega solastnika naftne družbe Jukos pri zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.

Objavljeno
28. december 2006 10.21
Moskva - Iz urada ruskega generalnega tožilca so v sredo sporočili, da preiskujejo domnevno vlogo nekdanjega solastnika naftne družbe Jukos pri zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka. Tožilstvo domneva, da so Leonid Nevzlin, ki živi v izgnanstvu v Izraelu, in drugi nekdanji predstavniki Jukosa ukazali umor Litvinenka, ki je za posledicami zastrupitve umrl 23. novembra v Londonu.

Tožilstvo je še sporočilo, da je ustanovilo posebno preiskovalno skupino in da namerava vložiti zahtevo za mednarodno pomoč pri preiskavi in morebitnih zahtevah za izročitev.

Litvinenko je umrl 23. novembra v Londonu za posledicami zastrupitve z redkim radioaktivnim polonijem 210. Na smrtni postelji je za zastrupitev obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, Kremelj pa je takšne obtožbe označil za absurdne.

Nevzlin je minuli mesec povedal, da mu je Litvinenko izročil dokumente, povezane z Jukosom, in dodal, da je njegova smrt verjetno povezana z njegovo preiskavo o omenjeni družbi.