Preiskava proti Zagorcu tudi v Celovcu

Tožilstvo v Celovcu je sprožilo preiskavo proti nekdanjemu namestniku hrvaškega obrambnega ministra Vladimirju Zagorcu in njegovim avstrijskim partnerjem zaradi suma pranja denarja.

Objavljeno
02. april 2007 20.57
Zagreb - Tožilstvo v Celovcu je sprožilo preiskavo proti nekdanjemu namestniku hrvaškega obrambnega ministra Vladimirju Zagorcu in njegovim avstrijskim partnerjem zaradi suma pranja denarja, je za Hrvaški radio potrdila tiskovna predstavnica tožilstva v Celovcu Carmen Riesinger. Tožilstvo v Celovcu je prejšnji teden zahtevalo preiskavo Zagorčevih računov v banki Hypo Alpe Adria.

Preiskava bo potekala še nekaj tednov

Celovška tožilka je napovedala, da bo preiskava potekala nekaj tednov, potem pa bo tožilstvo obvestilo hrvaške kolege. Dodala je, da osumljenih Zagorčevi partnerji ne delajo več v banki Hypo Alpe Adria, ki je zanikala vse obtožbe glede poslovnih povezav z Zagorcem. Banka še je posebej zanikala obtožbe, da je prala velike denarne zneske.

Kot je poročal avstrijski tednik Profil, bo postopek proti Zagorcu posebej neroden za nekdanjega direktorja upravnega odbora banke Hypo Alpe Adria banke, Günterja Striedingerja, ki ga sumijo pranja denarja in vpletenosti v poslovanje in projekte z Zagorcem.

Osumljen zlorabe položaja tudi na Hrvaškem

Upokojenega 44-letnega generala Zagorca na Hrvaškem sumijo zlorabe položaja. Ko je zapustil položaja namestnika obrambnega ministra leta 2000, naj bi namreč iz trezorja ministrstva vzel dragulje v vrednosti najmanj pet milijonov dolarjev. Dragulje mu je kot jamstvo za prevzem plačila za prodano orožje leta 1993 dal neki nemški trgovec z orožjem.

Hrvaška je zahtevala izročitev Zagorca, ki že nekaj časa živi na Dunaju in na prostosti čaka na začetek sojenja. Na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo, so Zagorca na Dunaju aretirali v začetku marca, nato pa so ga izpustili, potem ko je sodišču plačal milijon evrov varščine.