Premier razmišlja o zamenjavi koalicijskega partnerja

Estonska desnosredinska Stranka reform premiera Andrusa Ansipa je na parlamentarnih volitvah tesno premagala koalicijskega partnerja Sredinsko stranko.

Objavljeno
05. marec 2007 09.52
Tallinn - Estonska desnosredinska Stranka reform premiera Andrusa Ansipa je na nedeljskih parlamentarnih volitvah tesno premagala koalicijskega partnerja Sredinsko stranko. Po preštetju skoraj vseh glasov je Stranka reform dobila 27,8 odstotka glasov, Sredinska stranka pa 26,1 odstotka. Po teh rezultatih se je obetalo nadaljevanje dosedanje vlade, vendar pa je premier Ansip v nedeljo zvečer napovedal, da razmišlja o zamenjavi koalicijskega partnerja.

Ansip na bi se za zamenjavo koalicijskega partnerja odločil zaradi razlik med strankama, ki so se pokazale v predvolilni kampanji, ko je pogosto prišlo tudi do ostrih spopadov med njima. Tako naj bi Ansip razmišljal o sklenitvi koalicije z glavno opozicijsko stranko, konservativno Pro Patria - zveza Res publica, ki je s 17,9 odstotka glasov osvojila tretje mesto.

"Močna podpora dvema velikima vladnima strankama kaže, da so ljudje zadovoljni s politiko te vlade," je dejal Ansip v nedeljo za Estonski radio po preštetju 99 odstotkov glasov. "Toda močna podpora Pro Patria - zvezi Res publica kaže tudi, da se ljudje bojijo pretiranih obljub Sredinske stranke" o večji državni potrošnji, je opozoril premier in dodal, da so "volivci, ki so glasovali za glavno opozicijsko stranko, pokazali, da ne želijo zapraviti našega gospodarskega uspeha, ki ga obljublja Sredinska stranka". "V programskem smislu imamo več skupnega s Pro Patria - zvezo Res publica kot pa s Sredinsko stranko," je še dejal Ansip, ki bo najverjetneje tudi v prihodnje vodil estonsko vlado.

Glede na dosedanjo razdelitev glasov naj bi Ansipova Stranka reform v parlament s 101 poslanskim mestom prejela 31 sedežev, Sredinska stranka 29, Pro Patria - zveza Res Publica pa 17. To pa pomeni, da bi Ansip za sestavo vlade s slednjo stranko potreboval še tretjega koalicijskega partnerja. V parlament so se sicer uvrstili še Socialni demokrati z 10,6 odstotka glasov oz. 10 sedeži, Ljudska zveza - manjši partner v sedanji vladi - s 7,1 odstotka glasov ter Zeleni, ki so prav tako osvojili 7,1 odstotka glasov in se s tem prvič uvrstili v parlament.

Volilna udeležba na nedeljskih volitvah je bila 58,5-odstotna, kar je nad pričakovanji. Zasluga za višjo volilno udeležbo naj bi bilo podaljšano predčasno glasovanje, ki se je začelo že tri tedne pred volitvami, pa tudi glasovanje preko spleta, ki ga je Estonija volivcem omogočila kot prva država na svetu. Na predčasnih volitvah je tako glasovalo že 19 odstotkov volivcev, med njimi dobrih 30.000 preko spleta.