Premier za bombne napade obtožil prejšnjo vlado

Odgovornosti za niz nedeljskih bombnih eksplozij ni prevzel še nihče, kljub temu pa je premier Surayud Chulanont za eksplozije obtožil privržence strmoglavljenega nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre.

Objavljeno
01. januar 2007 20.25
Bangkok- V nizu bombnih eksplozij, ki so na silvestrovo odjeknile v tajski prestolnici Bangkok, so po zadnjih podatkih umrli trije ljudje, 38 je bilo ranjenih. Oblasti so zato odpovedale številne prireditve v prestolnici, s katerimi so želeli pozdraviti vstop v leto 2007. Odgovornosti ni prevzel še nihče, je pa premier Surayud Chulanont za eksplozije obtožil privržence septembra strmoglavljenega nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre, ki je te očitke že zavrnil.

Thaksin: Obtožba je neresnična

Tajski premier Surayud Chulanont je za napade obtožil skupine, ki podpirajo nekdanjo tajsko vlado. Nekdanji premier Thaksin Shinawatra, ki so ga zaradi obtožb vpletenosti v korupcijo strmoglavili z državnim udarom 19. septembra lani, pa je očitke že zavrnil in poudaril, da so Tajci njegovo vlado sami izvolili, zato ta ne bo izvajala napadov proti lastnim ljudem. "Sedanja vlada se ne bi smela prenagliti in za napade obsoditi prejšnje vlade. To je popolnoma nepravično in neresnično," je še poudaril strmoglavljeni premier.

Tajska policija je že pred nekaj dnevi posvarila, da bi lahko muslimanski skrajneži poskušali ogroziti slavje ob prihodu novega leta. Ti so doslej svoje napade omejili na jug države. Od januarja 2004 je tam zaradi spopadov, eksplozij bomb in umorov zaradi maščevanja umrlo okoli 1700 ljudi.