Putin nagradil novinarje - premišljena velikodušnost drugega zemljana

Ruski premier je prvič nagradil štiri kritične novinarje, s čimer si poskuša omehčati javno podobo.

Objavljeno
03. november 2011 18.36
Posodobljeno
03. november 2011 19.09
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ruski premier Vladimir Putin je po letošnjem izboru revije Forbes drugi najvplivnejši prebivalec našega planeta, pred njega se je uspelo uvrstiti samo ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Lani je Putin na Forbesovi lestvici zasedel četrto mesto, v letošnjem letu pa je njegov vpliv zrasel predvsem po zaslugi odločitve, da se bo na predsedniških volitvah prihodnje leto potegoval za še en predsedniški mandat. Ravno obratno se je, bržkone iz enakega razloga, zgodilo z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom, ki se je lani uvrstil na dvanajsto, letos pa je zdrknil na 59. mesto.

Dvakratnemu predsedniku in dvakratnemu premieru Putinu nihče ne oporeka vplivnosti, so pa njegove poteze pogosto deležne ostrih kritik. Pred dnevi je svojo podobo poskušal omehčati s podelitvijo vladnih novinarskih nagrad štirim kritičnim novinarjem, med katerimi s svojo tragično zgodbo izstopa nekdanji odgovorni urednik lokalnega časopisa Himska pravda Mihail Beketov. Razkrival je korupcijo pri gradnji avtoceste Moskva–Sankt Peterburg, zaradi brutalnega napada neznancev pa je postal invalid. Ostal je brez noge in treh prstov na rokah, zaradi poškodbe možganov pa ne more govoriti, kar pomeni, da nikoli več ne bo mogel opravljati svojega poklica.

Skoraj šest milijard evrov vreden projekt, zaradi katerega bodo izsekali znaten del več stoletij starega hrastovega gozda, povezujejo s poslovnežem Arkadijem Rotenbergom, tesnim prijateljem Vladimirja Putina, ki je tudi prižgal zeleno luč za projekt. Zaradi protestov okoljevarstvenikov je Medvedjev lani gradnjo avtoceste začasno ustavil, a se je kmalu premislil in v moskovskem predmestju Himki so spet zagrmeli gradbeni stroji.

Pisanje o protestih okoljevarstvenikov je bilo menda usodno tudi za sodelavca dnevnika Kommersant Olega Kašina in voditelja opozicijske stranke Prava stvar za Himki Konstantina Fetisova, preiskave o okoliščinah napada pa za zdaj niso prinesle otipljivih rezultatov. Sam Beketov je s prstom pokazal na župana Himkov Vladimirja Strelčenka, da za napadom stojijo lokalne oblasti, ki jih podpira moskovski guverner Boris Gromov, pa je prepričan tudi predsednik opozicijske stranke Jabolko Sergej Mitrohin. »Ko je Beket umiral v bolnišnici, je bilo naši vladi malo mar, kaj se dogaja z njim. Nagrado je dobil prepozno,« je bil kritičen do priznanja.

Kovanje slovesa in nič več

»Najprej naj kaznujejo napadalce. Če lahko Miši vrnejo nogo in tretjino možganov, sem seveda za, vendar se bojim, da gre za čisti cinizem taistih oblasti, ki so ustvarile sistem, v katerem so ga lahko nekaznovano pohabili,« je ostala neizprosna voditeljica kampanje za zaščito Himskega gozda Jevgenija Čirikova. »Morali bi mu dati državno pokojnino, s katero bi lahko pokril stroške zdravljenja, ne pa nagrado,« se je odzval sonagrajenec, nekdanji politični novinar, zdaj pa urednik popotniškega časnika Okrog sveta Sergej Parhomenko. »Putin hoče dokazati, da je zmožen preobrazbe iz slabega, protizahodnega politika v človeka, ki je sposoben konstruktivnih odnosov tudi s tistimi, ki mu niso všeč. Gre za ustvarjanje imidža in nič več,« je neodvisni politični analitik Stanislav Belkovski pospremil preobrat v Putinovem odnosu do opozicijskih novinarjev. Da je velikodušnost premišljena, je prepričan tudi raziskovalec fundacije Glasnost Boris Timošenko: »Oblasti poskušajo poslati pozitivno znamenje kritikom na Zahodu«.

Prvo državno priznanje za ruske opozicijske novinarje povezujejo tudi z nedavnim obiskom predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Michaela Posnerja pri okoljevarstvenih aktivistih v Himkah, kjer je poudaril, da so ZDA v prizadevanjih za ponovni zagon ameriško-ruskih odnosov zanemarile človekove pravice, zato bodo zdaj podvojile dejavnosti na tem področju. »Če nekdo organizira protest, ne sme biti kaznovan tako, da jih dobi po glavi z bejzbolskim kijem,« je poudaril.