Prenosnik za vsakega osnovnošolca

Urugvaj je prva država, ki je zagotovila prenosne računalnike za vse osnovnošolce. V projektu En prenosnik na otroka so računalnike XO podarili otrokom, ki si brez njih računalniške opreme in interneta ne bi mogli privoščiti.

Objavljeno
17. oktober 2009 15.57
Ti. K.
Ti. K.
Montevideo - Urugvaj je prva država, ki je zagotovila prenosne računalnike za vse učence osnovnih šol. Predsednik Tabaré Vázque je računlanike XO učencem že predstavil.

V dveh letih je bilo v projekt vključenih 362.000 učencev in 18.000 učiteljev. Projekt Povezano izobraževanje (Education Connect) je mnogim družinam omogočil računalnike in dostop do interneta prvič v njihovem življenju. Okrog 70 odstotkov računalnikov so dobili otroci, ki pred tem doma še niso imeli računalnika.

Urugvaj je vključen v projekt En prenosnik na otroka (One Laptop Per Child), ki je ideja internetnega pionirja Nicholasa Negroponta. Urugvajski program je stal več kot 260 dolarjev na otroka, v ta znesek pa so vključeni stroški vzdrževanja, popravil, izobraževanj za učitelje in internetne povezave. Vsi stroški skupaj pa ne presegajo 5 odstotkov državnega BDP.

»Ne gre zgolj za podarjanje računalnikov,« poudarja Miguel Brechner, vodja t+projekta in direktor urugvajskega Tehnološkega laboratorija, ampak je predvsem izobraževalni program.