Preplah s terorističnimi napadi v Moskvi lažen

Anonimni klic o eksplozivnih napravah na železniških postajah, ki ga je okoli devet ure zjutraj po lokalnem času dobila moskovska policija, se je izkazal za lažnega. Policija eksplozivnih naprav namreč ni našla.

Objavljeno
06. februar 2011 11.42
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Moskva - Potem ko je neznani moški poklical policijo in dejal, da so na treh izmed devetih železniških postaj v Moskvi nameščene bombe, ki bodo kmalu eksplodirale, je moskovska policija evakuirala postaje Jaroslavskij, Leningradskij in Kazanskij. Kot je povedala predstavnica policije Tatjana Agapova, je policija preiskala tudi ostalih šest postaj v mestu.

Poleg tega so oblasti za nekaj časa zaprle tudi dostop do postaje podzemne železnice Oktjabrskaja, na kateri so odkrili sumljiv paket.

Kot poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti, oblasti še vedno iščejo anonimnega klicatelja, ki mu grozi do tri leta zaporne kazni.

Za nov preplah odgovoren Doku Umarov?

Britanska tiskovna agencija Reuters je sicer že včeraj poročala, da je samooklicani emir kavkaškega emirata Doku Umarov zagrozil z novimi napadi. Kot je dejal, je pred Rusijo leto »krvi in solza«, če se ne bo umaknila iz severnokavkaškega ozemlja.

V videoposnetku, objavljenem na islamistični spletni strani www.kavkazcenter.com, je Umarov dejal, da so v Moskvo s posebno nalogo poslali enega izmed »bratov«. »Izvesti moramo našo operacijo, zato da vas zbudimo. Če to ne bo dovolj, bodo z božjo voljo sledili še drugi udarci,« je dejal. V videu se sicer ni navezal na nedavni bombni napad na največjem moskovskem letališču Domodedovo, v katerem je konec januarja umrlo 36 ljudi.

Kot je Delo že poročalo, so januarja v Rusiji znova zaokrožile informacije o Umarovi smrti. Po eni od teorij so ga menda ubili v nedavni posebni operaciji ruske tajne službe FSB, po drugi pa je umrl po hudi bolezni, o kateri je javnost obvestil v videoposnetku, ki so ga na prej omenjeni separatistični spletni strani objavili avgusta. V njem je napovedal tudi svojo upokojitev, kar pa je kmalu zatem preklical. V zadnjih letih so se informacije o njegovi smrti razširile že nekajkrat, a so se vedno izkazale za napačne.