Prepoved alkohola za mlade in profesionalne voznike?

Evropski parlament je sprejel poročilo, v katerem je države članice Evropske unije pozval k uveljavitvi polne prepovedi alkohola v krvi za mlade in profesionalne voznike

Objavljeno
18. januar 2007 19.19
Na Hrvaškem odslej v avto brez alkohola
Strasbourg - Evropski parlament je zadnji dan januarskega plenarnega zasedanja v Strasbourgu sprejel poročilo, v katerem je države članice Evropske unije pozval k uveljavitvi polne prepovedi alkohola v krvi za mlade voznike in profesionalne voznike, ki prevažajo ljudi ali nevarne snovi.

Poslanci so zavrnili predlog Zelenih, po katerem bi uvedli enotno najvišjo dovoljeno hitrost 130 kilometrov na uro na evropskih cestah. Prav tako se niso strinjali, da bi po vsej uniji veljala enaka omejitev glede alkohola v krvi - 0,5 grama na liter, ki je v veljavi v večini držav članic.

Na evropskih cestah vsako leto umre 40.000 ljudi, pri čemer je 10.000 smrti povezanih z uživanjem alkohola. Število slednjih se je sicer od leta 2001 do 2005 zmanjšalo za 17,5 odstotkov. To pa je še vedno premalo, da bi uresničili cilj unije, po katerem bi število žrtev prometnih nesreč do leta 2010 zmanjšali za 50 odstotkov, je opozorila poročevalka parlamenta iz vrst socialistov, Švedinja Eva Hedkvist Petersen. V državah članicah je "treba narediti še veliko več", kot je bilo narejenega do sedaj, je ob tem opozorila.