Prepoved homoseksualnih porok?

Ustavna skupščina v ameriški zvezni državi Massachusetts je presenetljivo potrdila predlog za ustavni referendum o prepovedi homoseksualnih porok.

Objavljeno
03. januar 2007 10.29
Homoseksualci bodo lahko donirali le pet let po spolnem odnosu
Boston - Zakonodajalci ameriške zvezne države Massachusetts so v torek na ustavni skupščini malce presenetljivo potrdili predlog za ustavni referendum o prepovedi homoseksualnih porok. Massachusetts je edina ameriška država, kjer imajo homoseksualci od leta 2004 pravico do poroke, kar močno razburja konzervativnejše prebivalce države, ki velja za najbolj liberalno v ZDA.

Med najbolj razburjenimi je republikanski guverner Mitt Romney, ki se mu v sredo izteka mandat in se bo s podvojenimi močmi podal v boj za osvojitev predsedniške nominacije Republikanske stranke. Med možnimi republikanskimi predsedniškimi kandidati še ni nobenega, ki bi ga krščanska desnica vzela za svojega in bi obenem imel možnosti za zmago na volitvah. Romney skuša postati kandidat, odkar je vrhovno sodišče države odločilo, da morajo imeti homoseksualci enake pravice kot heteroseksualni pari.

Romneyjev naslednik Deval Patrick, ki je prvi temnopolti guverner države Massachusetts in prvi demokrat, ki zaseda guvernersko palačo po 16 letih, zagovarja pravico do poroke med homoseksualci. Patrick je zakonodajalce pozival, naj umaknejo predlog za spremembo ustave in se ukvarjajo z bolj pomembnimi in perečimi vprašanji, kot je zanikanje pravic manjšini prebivalcev.

Zakonodajalci Massachusettsa so se na ustavni skupščini sestali že novembra, ko so nasprotniki referenduma dosegli, da do glasovanja ni prišlo. Opazovalci so menili, da bo tako tudi tokrat, vendar pa je do glasovanja le prišlo, najverjetneje, ker je vrhovno sodišče države pred tednom dni zakonodajalce zbodlo, da ne opravljajo svoje dolžnosti. Za uspeh predloga o spremembi ustave je bilo potrebnih le 50 od 200 glasov, zagovorniki pa so jih uspeli zbrati 61.

V naslednjem zasedanju kongresa bo potrebno še eno glasovanje, nakar bi lahko predlog uvrstili na referendum novembra leta 2008. Tudi v primeru uspeha referenduma to ne pomeni, da bo okoli 8000 porok med homoseksualci od leta 2004 razveljavljenih. Prepovedane bodo le nove poroke, kar pa jasno spet kaže na ustavni spor in diskriminacijo tistih, ki se še niso uspeli poročiti.