Prepoved za meso iz Romunije in Bolgarije

Na predlog Evropske komisije bo mleko in meso iz Romunije in Bolgarije po njunem vstopu v EU prepovedano izvažati v ostale članice unije.

Objavljeno
12. december 2006 11.50
Meso iz Romunije in Bolgrije bo po njunem vstopu prepovedano uvažati
Bruselj - Stalni odbor za prehransko verigo in zdravstveno varstvo živali je v ponedeljek potrdil predlog Evropske komisije, v skladu s katerim bo EU 1. januarja 2007 bolgarskim podjetjem prepovedala izvoz mleka in mesa v druge članice unije so sporočili v Bruslju. Prav tako Romunija in Bolgarija ne smeta v druge članice izvažati izdelkov živalskega izvora iz tretjih držav, ki sta jih uvozili pred 1. januarjem 2007, in jih smeta prodajati le na domačem trgu, poudarja Bruselj.

Odločitev komisije naj bi sodila v okvir prizadevanj EU, da bi prepričala Rusijo k ukinitvi embarga na uvoz mesa iz Poljske ter k ponovnemu premisleku glede napovedanega embarga za celotno unijo.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije Philip Tod, bolgarska podjetja, ki ne izpolnjujejo standardov EU, ne bodo smela izvažati mesa in mlečnih izdelkov v druge članice unije, ta prepoved pa bo veljala eno leto.

EU bo tako omejila uvoz mesa in mleka iz Bolgarije in Romunije ter prepovedala prodajo mesa in mesnih izdelkov, ki jih iz tretjih držav uvažata obe prihodnji članici EU, v petindvajseterico.

Prepoved bo začasna, vendar bo ostala v veljavi, dokler podjetja ne bodo dokazala, da upoštevajo stroge pogoje EU na področju varnosti hrane, je sporočila komisija. Bolgarija naj bi to začasno obdobje izkoristila za izboljšanje sistema sledljivosti za živalske izdelke, tudi poudarja Bruselj.

Rusija je v ponedeljek napovedala, da bo po vstopu Romunije in Bolgarije v Evropsko unijo januarja 2007 prenehala uvažati meso iz unije kot celote. Kot je potrdil vodja ruske veterinarske službe Sergej Dankvert, bo uvoz mesa mogoč le na podlagi ustreznih sporazumov, ki jih bo Rusija sklenila s posameznimi državami članicami EU.