Prepoved za nekatere lete iz Bolgarije

Ker Bolgarija do vstopa v EU ne bo mogla zagotoviti izpolnjevanja pravil na področju varnosti v letalskem prometu bo Evropska komisija državo delno izključila iz letalskega prometa.

Objavljeno
20. december 2006 15.49
Evropski komisar za transport Jacques Barrot
Bruselj - Zaradi tveganja, da Bolgarija ne bo mogla zagotoviti polnega izpolnjevanja evropskih pravil na področju varnosti v letalskem prometu, je Evropska komisija danes sklenila, da bo to državo delno izključila iz notranjega letalskega trga. Da bi zagotovila primerno delovanje EU na trgu letalskega prometa ter najvišjo možno raven varnosti za državljane EU, bo zato komisija uporabila varnostno klavzulo, ki jo predvideva pristopna pogodba, so sporočili v Bruslju.

"Nujno je zagotoviti, da vse letalske oblasti izpolnijo svoje dolžnosti glede varnosti in da je vsaka letalska družba sposobna prosto delovati na evropskem trgu ob polnem spoštovanju pravil glede varnosti," je danes dejal podpredsednik Evropske komisije in komisar za promet Jacques Barrot. Kot je dodal, so bolgarske oblasti že zagotovile, da si Sofija prizadeva izboljšati razmere. Napovedal je še, da bodo strokovnjaki iz EU še naprej nadzirali, kako Bolgarija izpolnjuje svoje obveznosti, umik varnostne klavzule pa bo predlagal, "ko bodo inšpektorji zadovoljni".

Da obstaja znatno tveganje, da Bolgarija ne bo mogla zagotoviti polnega izpolnjevanja evropskih pravil, je Evropska komisija ocenila po inšpekciji, ki jo je v začetku decembra opravila Evropska agencija za varnost v letalskem prometu (EASA). Inšpektorji so ocenili, da bolgarske letalske oblasti niso sposobne zagotavljati niti varnosti v letalstvu na splošno niti ustreznega vzdrževanja letal, pa tudi ustrezne sposobnosti za letenje ne. Imajo tudi premajhno število zaposlenih, pa še ti niso ustrezno usposobljeni za izvajanje svojih nalog na želeni ravni.

Strokovnjaki EU so že med inšpekcijami lani in letos ugotovili resne pomanjkljivosti. Komisija je Bolgarijo že v septembrskem poročilu o pripravljenosti na vstop v EU posvarila, da bi lahko proti Bolgariji uporabila varnostno klavzulo, če država do vstopa v unijo 1. januarja prihodnje leto ne bo zabeležila zadostnega napredka na tem področju.

Zaradi varnostne klavzule bo Bolgarija ostala zunaj enotnega evropskega letalskega trga, kar pomeni, da jo bodo obravnavali enako kot tretje države, dokler inšpektorji EU ne bodo ocenili, da je stanje zadovoljivo. S tem se bodo za bolgarsko letalstvo povečali stroški in obseg birokratskih postopkov, Bolgarija pa bo morala sklepati dvostranske sporazume o medsebojnem priznavanju varnostnih standardov s posameznimi članicami EU.