Preprečimo novačenje otrok v vojsko

Udeleženci konference bodo med drugim razpravljali o načinih, s katerimi bi lahko pomagali deklicam, ki predstavljajo skoraj 40 odstotkov rekrutov v nekaterih oboroženih skupinah in so še posebej izpostavljene spolnim zlorabam.

Objavljeno
05. februar 2007 14.18
Nastop iraške vojske v kampu Honor v bagdadski Zeleni coni
Pariz - V Parizu se je danes začela dvodnevna mednarodna konferenca Rešimo otroke iz vojne. Na konferenci sicer pričakujejo predstavnike okoli petdeset držav, ki bodo razpravljali o možnostih za demobilizacijo in rehabilitacijo okoli dvesto petdeset tisoč otrok, ki po vsem svetu delujejo kot vojaki. V imenu Slovenije pa se jo udeležuje generalna direktorica direktorata za načrtovanje politik in politično multilateralo na MZZ Anita Pipan.

Preprečiti novačenje otrok v vojske

Udeleženci konference, ki jo sponzorirata Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef) in francosko zunanje ministrstvo, se bodo osredotočili na strategije za preprečevanje novačenja otrok v vojske in pomoč otrokom pri ponovni integraciji v družbo. Poleg tega bodo razpravljali o načinih, s katerimi bi lahko pomagali deklicam, ki predstavljajo skoraj štirideset odstotkov rekrutov v nekaterih oboroženih skupinah in so še posebej izpostavljene spolnim zlorabam, so napovedali organizatorji.

"Otroci, za katere je vojskovanje vse, kar znajo, za katere je vojna normalen način življenja, so izgubljeni za mir in razvoj," je ob napovedi konference dejal francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy. "So male časovne bombe, ki ogrožajo stabilnost in rast njihovih držav, da ne omenjam sosednjih in drugih držav," je še dejal.

Otroci in najstniki sodelujejo v več deset oboroženih spopadih po svetu. Kakih 95.000 otrok pa trenutno sodeluje v rehabilitacijskih programih v več državah, med drugim v Afganistanu, Kolumbiji, Ugandi, Somaliji, Šrilanki in Liberiji.

Dan pred konferenco je sicer britansko obrambno ministrstvo priznalo, da je med junijem 2003 in julijem 2005 prekršilo protokol ZN o prepovedi uporabe otrok vojakov, saj je v Irak poslalo 15 mladoletnih vojakov, med njimi štiri dekleta. London se je ob tem branil, da je bila večina tik pred 18. rojstnim dnevom in da so jih večino umaknili kak teden po prihodu v Irak.

Slovenija aktivna pri zaščiti otrok in njihovih pravic

Z uresničevanjem priporočil študije Združenih narodov o nasilju nad otroki ter promocijo otrokovih pravic v oboroženih spopadih in postkonfliktnih razmerah so se v začetku decembra ukvarjali tudi udeleženci mednarodne konference o preprečevanju nasilja nad otroki in o človekovi varnosti, ki je potekala na Brdu pri Kranju.

Rupel je takrat izpostavil, da slovenska vlada posveča veliko pozornost zaščiti otrok in njihovih pravic. To je tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Mreži za človekovo varnost, je še izpostavil Rupel in spomnil, da je slovenska vlada tudi ustanoviteljica Ustanove Skupaj - Regionalnega centra za psihosocialno dobrobit otrok, ki aktivno deluje na Zahodnem Balkanu, Severnem Kavkazu in v Iraku.