Prepričljiva zmaga za bavarsko CSU

CSU bo lahko spet sama sestavila vlado.

Objavljeno
15. september 2013 21.04
B. K., Berlin
B. K., Berlin

Berlin - Veliko zmagoslavje za bavarskega ministrskega predsednika Horsta Seehoferja: njegova Krščanskosocialna unija (CSU) je po prvih seštevanjih glasov na nedeljskih deželnih volitvah dosegla 48,7 odstotka glasov in bo lahko spet sama sestavila vlado.

To je za 64-letnega potomca katoliške delavske družine tudi dobro, saj dosedanje liberalne koalicijske partnerice s komaj tremi odstotki ne bo več v parlamentu. Opozicijskim socialdemokratom dolgoletnega münchenskega župana Christiana Udeja so zvečer pripisovali 20,5 odstotka glasu, zeleni so z 8,6 odstotka po nekaterih štetjih za las prehiteli Svobodne volivce (8,5 odstotka), pirati in Levica niso prišli v bavarski deželni parlament.

Še bolj zanimivo vprašanje pa je, kaj rezultati bavarskih volitev napovedujejo za zvezne, ki bodo prihodnjo nedeljo, in tudi za prihodnjo vlado v Berlinu. Če bo v prestolnici spet vladala Angela Merkel, bo njena okrepljena bavarska sestrska stranka morda vztrajala pri cestninah za tujce na bavarskih avtocestah, pa čeprav je kanclerka te že zavrnila.