Press: Jocić se je pripravljen pogoditi

Beograjski kralj podzemlja Sreten Jocić je srbskim oblastem sporočil, da je pripravljen razkriti naročnika Pukanićevega umora, če se mu zagotovi, da ne bo dobil več kot deset let zaporne kazni.

Objavljeno
29. oktober 2009 12.02
Ma. J.
Ma. J.
Beograd - Beograjski kralj podzemlja Sreten Jocić, znan tudi kot Joca Amsterdam, ki so ga v ponedeljek obtožili organizacije umora urednika hrvaškega časnika Nacional Iva Pukanića, je srbskim oblastem ponudil, da bi se pogodil, poroča srbski Press. Po poročanju tabloida je Jocić preko posrednika sporočil, da je pripravljen razkriti naročnika Pukanićevega umora, če se mu zagotovi, da ne bo dobil več kot deset let zaporne kazni. Posebno tožilstvo v Beogradu navedb časnika sicer še ni komentiralo, Jocićev odvetnik Zdenko Tomanović pa je dejal, da zanje sliši prvič.

 

»Jocić je preko posrednika oblastem poslal sporočilo, da je pod določenimi pogoji pripravljen sodelovati v preiskavi ... Če bi mu država zagotovila manjšo zaporno kazen, bi razkril ime človeka, ki je za umor Pukanića plačal 1,5 milijona evrov ...« je v pogovoru za Press dejal neimenovani vir. Dodal je: »Joca je pameten človek. Po vložitvi obtožnice je ugotovil, da mu grozi več kot 20, morda pa celo 40 let zapora, kar bi v njegovem primeru pomenilo malodane dosmrtno kazen. V bistvu pa nima veliko izbire, saj je njegova edina možnost, da se poskuša pogoditi z državo.«

 

Po besedah Pressovega sogovornika sta sicer srbska in hrvaška policija med preiskavo prišli do resnih indicev, ki kažejo na to, da je naročnik Pukanićevega umora eden izmed najbolj znanih in kontroverznih poslovnežev na območju nekdanje Jugoslavije. Po njegovem mnenju obstaja tudi možnost, da je skrivnostni naročnik Pukanićevega umora odgovoren za več atentatov v Srbiji v zadnjih 15 letih.

 

»Amsterdam po zakonu ne more dobiti status zaščitene priče, možno pa je z njim skleniti pogodbo v imenu pravice. Vprašanje je namreč, ali je v interesu države, da se kaznuje samo Jocića, ne pa tudi naročnika umora,« še pravi Pressov sogovornik.

 

Posebno tožilstvo v Beogradu je sicer v ponedeljek vložilo obtožnico tako proti Jociću, kot tudi proti Željku Milovanoviću in Milenku Kuzmanoviću, medtem ko je hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu na županijsko sodišču v Zagrebu vložil obtožnico proti Milovanoviću, bratrancema Robertu in Luki Mataniću, Amirju Mafalaniju, Bojanu Guduriću in Slobodanu Đuroviću.