Britanska afera: več primerov prisluškovanja, kot so sprva domnevali

Prisluškovali menda tudi novinarji britanskih časnikov The Sun in Daily Mirror.

Objavljeno
15. november 2011 08.51
Posodobljeno
15. november 2011 09.26
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

London - Več kot tri mesece po ustanovitvi posebne komisije pod vodstvom sodnika Briana Levesona, ki naj bi razsvetlila afero vdiranja v telefone, je britanska policija po pisanju Independenta predložila nove dokaze, iz katerih je razvidno, da je bilo več primerov prisluškovanja, kot so sprva domnevali. Pri tem je menda sodelovalo 28 zaposlenih pri podjetju News International Ruperta Murdocha, šlo je pa za 2.266 primerov in 5.795 domnevnih žrtev prisluškovanja. V 11.000 strani obširnih zapiskih, ki jih je od Murdochovega zasebnega detektiva Glenna Mulcairja zasegla britanska policija, se pojavlja tudi ime časnikov The Sun in Daily Mirror, katerih novinarji naj bi prav tako prisluškovali.

Posebno komisijo je za izvedbo celovite in neodvisno javne preiskave afere, v središču katere je Murdochov medijski imperij, poleti pooblastil premier David Cameron. Komisija je včeraj zaslišala zagovornike žrtev prisluškovanja. Za pripravo poročila ima 12 mesecev časa, najprej pa bo preiskala odnos med medijsko zakonodajo in zakoni o zaščiti zasebnosti, ker da britanski novinarji pri pridobivanju informacij uporabljajo številne sporne metode, pri tem pa trdijo, da gre za interes javnosti.

Afera je vrhunec dosegla 4. julija, potem ko je v javnost prišlo, da so novinarji Murdochovega britanskega tabloida News of the World vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler. Tabloid, ki ga je Murdoch po tem razpustil, naj bi v prejšnjem desetletju vdiral v telefone več tisoč ljudem.