Prevare, jeza, nemoč in neumestne čestitke

Prvi uradni rezultati volitev v Afganistanu bodo znani jutri. Redko kdo dvomi, da dosedanji predsednik Hamid Karzaj ne bo razglašen za zmagovalca že po prvem krogu. Ljudje so razočarani.

Objavljeno
24. avgust 2009 10.20
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
Kabul - Kljub temu da sta prva favorita afganistanskih predsedniških volitev Hamid Karzaj in dr. Abdulah Abdulah že v petek, dan po volitvah, razglasila svojo zmago, so predstavniki (samooklicane) Neodvisne volilne komisije, ki jo v celoti nadzirajo Karzajevi ljudje, še včeraj šteli glasove in ugotavljali, kako visoka je bila volilna udeležba. Na ulicah afganistanske prestolnice dvomov o zmagovalcu ni bilo; ni jih bilo niti pred niti med volitvami, katerih zmagovalec je bil določen že vnaprej, za njegovo zmago pa so garali tako v Washingtonu kot v Londonu in Bruslju. Dosedanji predsednik in ljubljenec mednarodne skupnosti Hamid Karzaj bo skoraj zagotovo tudi uradno razglašen za zmagovalca predsedniških volitev.

Čeprav so objektivni opazovalci volitev predvideli tesen »predsednikov« boj z dr. Abdulahom - še posebej zaradi nizke volilne udeležbe -, bi bila odločitev volilne komisije o morebitnem drugem krogu predsedniških volitev nadvse presenetljiva. Morebitnega drugega kroga, ki je predviden za 1. oktober, si dejansko ne želi nihče, še najmanj pa Karzaj in mednarodna skupnost. Bilo bi predrago in prenevarno, možnosti, da bi izbrani kandidat zmagal, pa bi se precej zmanjšale. »Zdaj je vprašanje, ali bo Karzaj, ki obvladuje volilno komisijo, pripravljen sprejeti drugi krog. To je bila tudi ena izmed tem na njegovem srečanju s posebnim ameriškim odposlancem za Afganistan in Pakistan Richardom Holbrookom,« je včeraj dejal neimenovani zahodni diplomat. Holbrooke se je v Kabulu srečal tudi z dr. Abdulahom Abdulahom in ta mu je obljubil, da ob porazu ne bo organiziral protestov.

 

Prazna volišča - visoka udeležba


Medtem ko zahodni diplomati v Kabulu nestrpno pričakujejo prve uradne rezultate, iz vseh delov Afganistana prihajajo številne zgodbe o volilnih prevarah, poneverbah in grožnjah. V eni izmed četrti v Kandaharju, denimo, je lokalni policijski poveljnik general Rizak (Karzajev človek) tik pred zaprtjem na volišča poslal svoje može, ki so »iz varnostnih« razlogov zaplenili slabo popolnjene volilne skrinje in jih odpeljali na varno - h generalu domov. Taisti generalovi možje so v petek zjutraj volilne skrinje sicer vrnili, toda po pričevanju lokalnih neodvisnih opazovalcev so bile te povsem polne.

 

Podobnih zgodb je nešteto. Večino novinarjev, ki smo v živo spremljali volitve in povsod po državi, ne le v Kabulu, videli večinoma prazna volišča, še vedno najbolj čudijo (za zdaj še neuradni) podatki o štirideset- do petdesetodstotni volilni udeležbi, kar se mnogim zdi skoraj znanstvenofantastična številka. Še posebej ob dejstvu, da je bila volilna udeležba v južnih provincah Kandahar in Helmand, potrjeno, v najboljšem primeru dvajsetodstotna.

 

Predstavniki Afganistanske komisije za svobodne in poštene volitve so v soboto med drugim opozorili, da so na nekaterih voliščih Karzajevi ljudje nepismenim volivcem vsiljevali svojega kandidata, da so volili mladoletniki, da je mnogo ljudi volili večkrat in da je volilno osebje na voliščih, kjer je volilo zelo malo ljudi, oddajalo polne volilne skrinje. Po mnenju (resnično neodvisne) komisije so volitve potekalo v ozračju vseprisotnih groženj in nasilja. Predstavnik omenjene komisije Nader Naderi je povedal, da so talibi v Kandaharju dvema moškima odsekali prste, namočene v volilno črnilo.

 

Poraženci so volivci

 

A poročila o številnih prevarah mednarodne skupnosti niti malo ne motijo. »Volitve so bile večinoma poštene in svobodne,« je v soboto na tiskovni konferenci v Kabulu dejal vodja opazovalne misije Evropske unije Philippe Morillon.

 

Na evropskih in ameriških dvorih slavijo zmago vsiljenega koncepta demokracije in razpredajo o porazu talibov. Toda - kdo je resnično izgubil afganistanske volitve? Mar ni v zadnjih dveh tednih v napadih, ki so bili povezani z volitvami, umrlo najmanj sto petdeset ljudi? Mar v Afganistanu ne divja vse hujša vojna? Afganistanske volitve, ki ne bodo prinesle nikakršnih političnih sprememb (razen zdaj že uradnih in zategadelj legitimnih Karzajevih povezav z gospodarji vojne in prekupčevalci opijske paste), so izgubili Afganistanci in Afganistanke.

 


Vahid Muzda, neodvisni politični analitik iz Kabula, meni, da talibi na volitvah niso bili poraženi, saj je bila volilna udeležba neprimerljivo nižja kot na prvih volitvah pred petimi leti, nasilje in volilne prevare pa so volitvam vzeli kredibilnost. »Volitve so potekale v vojnem času. V času vojne med koalicijskimi silami in talibi, ki je volišča spremenila v bojišča. Na takih volitvah ne more biti zmagovalca, je pa jasno, kdo jih je izgubil - ljudje,« pravi Muzda. 

 

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela