Pričakovano presenečenje

Italijanski časniki so se v četrtkovih izdajah obširno razpisali o dogajanju v senatu, ki je pripeljalo do padca Prodijeve vlade.

Objavljeno
22. februar 2007 17.50
Italijanska vojska v Afganistanu
Rim - Italijanski časniki so se v četrtkovih izdajah obširno razpisali o dogajanju v senatu, ki je pripeljalo do padca Prodijeve vlade. Prevladuje prepričanje, da je bil v razmerah, ki že nekaj časa vladajo v tako heterogeni koaliciji, padec vlade le vprašanje časa. Če bo Prodiju s to potezo, ki jo vsi ocenjujejo kot nujno, uspelo prepričati predstavnike strank v koaliciji, da je za uspešno delo potrebna enotnost, bo to za morebitno nadaljnje delo te vlade samo koristno.

Massimo D'Alema je pojasnil, da se Italija zavzema za mir in zavrača vojno, njena navzočnost v Afganistanu pa je politična in civilna misija in da bi umik iz te države oddaljil Italijo od Evropske unije. Takšnemu govoru bi ploskali v vseh zahodnih državah z levičarsko vlado, ne pa v Italiji, kjer je to nesprejemljivo za skrajni del levice, piše rimska Repubblica. »Ne pa v Italiji, v državi, kjer je premier bivši predsednik evropske komisije, je to stališče razdelilo levico, njen ekstremni del pa je bil pripravljen glasovati proti vladi, da bi si s tem rešil dušo ali vsaj predsodke. Rezultat je jasen: vladna kriza po komaj 281 dneh Prodijeve vlade,« je v uvodniku zapisal urednik Ezio Mauro.

V precej zmedeni razpravi o italijanski zunanji politiki, ki smo jo poslušali v zadnjih tednih, je Massimo D'Alema ohranil politično dostojanstvo, ki mu ga priznavajo celo v opoziciji. Če senat ne podpre zunanje politike, ki jo je začrtala že prejšnja vlada, mora ta vlada brezpogojno oditi, piše Ernesto Galli della Loggia v milanskem Corriere della Sera.

Kako se je na padec Prodijeve vlade odzvala levičarska Unità? Furio Colombo se je v uvodniku spravil predvsem na oba senatorja koalicije, ki se nista udeležila glasovanja in s tem povzročila padec vlade. »Zakaj sta to storila? Zato, ker sta za mir, sta nam sporočila. In kakšen je izid njunega mirovniškega ravnanja: Berlusconi je slavil zmago. Italija vodi mirovne sile OZN v Libanonu, v Afganistanu skuša s pomočjo OZN in Nata vzpostaviti ravnovesje med gospodarsko pomočjo in vojaško prisotnostjo v tej državi, iz Iraka smo odšli, ker smo tam le prejemali ukaze, vojaški poseg pa je bil tam za povrh utemeljen na podlagi izjav, dokumentov in dokazov, ki so se izkazali za lažne.«

Zadovoljstva nad padcem Prodijeve vlade pa ne skriva Avvenire, glasilo italijanske škofovske konference. »Ekstremna levica, ki se ni nikoli znebila svojih protiameriških predsodkov, nazadnje jih je pokazala na demonstracijah v Vicenzi, je končala obdobje, v katerem se je zdelo, da je s to vlado v nevarnosti mednarodna kredibilnost Italije. Znano pa je, da postanejo ljudi v Italiji vselej zaskrbljeni, če se poslabšajo odnosi z Ameriko,« piše dnevnik Avvenire.

Več si preberite v petkovi tiskani izdaji Dela!