Pričanje očividcev pokola v Connecticutu: učitelji umrli za učence

Priče so po pokolu na osnovni šoli opisovale intenzivno streljanje in šolske hodnike, prekrite s krvjo.

Objavljeno
15. december 2012 16.15
US-CRIME-SCHOOL SHOOTING
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Newtown − Po včerajšnjih tragičnih dogodkih v mestu Newtown v ameriški zvezni državi Connecticut, kjer je bilo v strelskem napadu 20-letnega Adama Lanze ubitih 27 ljudi, med njimi 20 otrok starih med pet in deset let, umrl pa je tudi napadalec, na dan prihajajo vedno nove informacije, pa tudi pričanja očividcev.

Številne priče so tako opisale intenzivno streljanje in šolske hodnike, prekrit s krvjo. »Mislila sem, da bomo vsi umrli,« je za ABC News povedala ena od učiteljic prvega razreda, ki je opisala, kako so se z učenci skrivali v učilnici.

Večina učiteljev je namreč po poročanju ameriškega časnika New York Times potem, ko so kmalu po pol deseti uri dopoldne odjeknili streli in se zaslišali kriki in jok, zaklenila vrata svoje učilnice in se skupaj z učenci skrila v kot, pod mizo, v omare ... Ko je streljanje prenehalo, se je večina še vedno skrivala, dokler ni policija po približno 15 minutah prek interkoma sporočila, da je varno. Policija je nato izpraznila šolo in otrokom med evakuacijo naročila, naj se držijo za roke in si prekrijejo oči.

Vsi zaposleni na šoli se sicer niso skrili. Kot je za britanski časnik Daily Telegraph povedala šolska terapevtka Diane Day, ravnateljica, 47-letna Dawn Hochsprung, in šolska psihologinja, 56-letna Mary Sherlach, tako nista oklevali niti za trenutek in sta se pognali na hodnik, kjer sta se soočili za napadalcem − umrli sta pod streli 20-letnika, ki sta ga pred tem prepoznali kot sina ene od vzgojiteljic v vrtcu, zaradi česar ga je Hochsprungova tudi spustila v šolo.

Pod streli napadalca je padla tudi 27-letna učiteljica prvega razreda Victoria Soto, ki je na šoli učila že pet let in jo je eden od njenih učencev opisal kot »zelo prijazno in zabavno«. Umrla je potem, ko je svoje učence skrila v omaro.

Junaško se je izkazala še ena učiteljica, ki je rešila osemletnega učenca. »Vračal sem se v razred in slišal zvok, kot da nekdo brca v vrata. Obrnil sem se in zavohal dim,« je za NBC povedal osemletni deček. »Mimo mene so zažvižgale krogle in učiteljica me je potegnila v razred,« je dodal.

Devetletni Brendan Murray pa je za televizijo WCBS povedal, da je slišal strele, a ni vedel, kaj se dogaja. »Bil sem v telovadnici ... slišali smo glasne zvoke in mislili, da se nekaj prevrača. Nato smo slišali krike,« je povedal. »Prišli so policisti in spraševali 'Je tukaj? Je tukaj?' Potem so stekli stran, nato pa je nekdo zavpil 'Pojdite na varno!' in skrili smo se v omaro,« je dodal. Na koncu jih je policija evakuirala.

Brendanov oče je bil doma z ženo, ko je zazvonil njen telefon. Dobila je namreč avtomatsko obvestilo, da je šola zaprta. »Sprva nisva bila zaskrbljena, saj se to dogaja ves čas, na primer če oropajo bližnjo trgovino z alkoholom,« je za New York Times povedal oče devetletnika, nato pa sta z ženo po televiziji izvedela za streljanje in odhitela v šolo. »To je bolno,« je dejal. »Bolno je, da se lahko kaj takega zgod v osnovni šoli.«

Za dogodek so kmalu izvedeli tudi v bližnji bolnišnici in se pripravili na veliko število ranjenih. Ni jih bilo. V bolnišnico so namreč prepeljali le tri žrtve, preživela pa je le ena. Strelec je bil namreč zelo natančen. Medicinska sestra, ki živi v bližini šole, je pritekla na kraj dogodka, kjer pa so ji policisti povedali, da ne potrebujejo zdravniškega osebja. »Takrat sem vedela, da to ne bo dobro,« je dejala.