Prihodnost je tudi v jedrskem Balkanu

Sedem balkanskih uvoznic elektrike iz Bolgarije, je od Evropske komisije zahtevalo, naj bolgarskim oblastem dovoli zagon zaprtih reaktorjev v jedrski elektrarni Kozloduj pred bolgarskim vstopom v EU.

Objavljeno
12. marec 2007 19.57
Sofija - Sedem balkanskih držav, uvoznic električne energije iz Bolgarije, je danes v pismu od Evropske komisije zahtevalo, naj bolgarskim oblastem dovoli ponoven zagon dveh reaktorjev v jedrski elektrarni Kozloduj, ki jih je morala Bolgarija zaradi varnostnih zahtev Evropske unije zapreti pred vstopom v povezavo 1. januarja 2007.

"Komisija naj pozorno preuči možnosti za rešitev težav regije z oskrbo z energijo in podaljša dobo obratovanja reaktorjev," so zapisali predstavniki balkanskih držav.

Poziv so na EU naslovili gospodarski ministri Bolgarije, Srbije in Makedonije, svoje podpise pa sta primaknila še predstavnika Albanije in Hrvaške. Po besedah bolgarskega gospodarskega ministra Rumena Ovčarova poziv podpirajo tudi Romunija, Črna gora in kosovske oblasti.

Zaprtje bogarskih jedrskih reaktorjev je bila za EU težka odločitev

Zaprtje reaktorjev 3 in 4 je bila težka odločitev, vendar je nesprejemljivo zahtevati njeno spremembo, je ob tem menil predstavnik komisije v Bolgariji Michael Humphreys.

Ovčarov je nasprotno menil, da ima Bolgarija pravico zahtevati ponoven zagon reaktorjev. Pogodba o vstopu Bolgarije v EU namreč določa, da lahko Bolgarija v primeru resnih, dolgoročnih težav v gospodarstvu, ki bi utegnile vplivati na celotno regijo, sprejme ukrepe za ponovno uravnoteženje položaja. "Smo na pragu regionalne krize, položaj pa se lahko samo še poslabša," je menil Ovčarov.

V letu 2006 je namreč Bolgarija izvozila za 7,8 milijarde kilovatnih ur elektrike, s čimer je pokrila 60 odstotkov primanjkljaja električne energije v omenjenih balkanskih državah. Pred bolgarskim vstopom v EU zaprta reaktorja sta proizvedla ravno zadostno količino elektrike za izvoz, tako da Bolgarija od vstopa v EU elektrike več ne izvaža, balkanske države pa jo morajo kupovati drugje.