Prijeli 68 osumljenih sredinega napada

Iranska policija je prijela 68 ljudi, osumljenih sodelovanja v sredinem bombnem napadu na elitno revolucionarno gardo v Zahedanu na jugu Irana.

Objavljeno
15. februar 2007 16.41
Eksplozija
Teheran - Iranska policija je v sredo zvečer prijela 68 ljudi, osumljenih sodelovanja v sredinem bombnem napadu na elitno revolucionarno gardo v Zahedanu na jugu Irana. Med prijetimi so domnevni člani sunitske skupine Džundalah oziroma Božja brigada, ki je prevzela odgovornost za napad, je povedal general Mohamed Gafari. Po Gafarijevih podatkih so prijeti povezani z iranskimi opozicijskimi skupinami in tajnimi službami držav, kot sta ZDA in Velika Britanija.

Gafari je pojasnil, da so "prijeli 65 osumljencev in tri odgovorne za napad, eden od napadalcev pa je bil med napadom ubit". Pri tem ni razkril števila osumljencev, povezanih s skupino Džundalah.

Gafari je še dodal, da so pri domnevnih napadalcih zaplenili video posnetek, ki potrjuje njihovo povezanost z iranskimi opozicijskimi skupinami in tajnimi službami nekaterih držav, kot sta ZDA in Velika Britanija.

Do eksplozije avtomobila bombe, v kateri je umrlo 11 iranskih vojakov, 31 ljudi pa je bilo ranjenih, je prišlo v trenutku, ko je mimo pripeljal avtobus z gardisti. Napadalci naj bi sredi ceste ustavili avtomobil in s tem prisilili avtobus z gardisti, da je ustavil. Takoj zatem pa so sprožili eksploziv in pobegnili na motociklih.

Skupina Džundalah naj bi v zadnjih mesecih zanetila več oboroženih spopadov na iranski meji z Afganistanom in Pakistanom, kjer se nahaja Zahedan, že več let pa naj bi delovala tudi v Pakistanu, kjer naj bi bila tudi odgovorna za več terorističnih napadov.