Prijeli enega vodilnih mož talibov

Pakistanske oblasti so prijele enega vodilnih mož talibskega upora v Afganistanu mulo Obajdulaha Akhunda.

Objavljeno
02. marec 2007 09.57
Zajeti talibi
Islamabad - Pakistanske oblasti so v mestu Kveta na jugozahodu države aretirale namestnika vodje talibov mule Omarja, mulo Obajdulaha Akhunda. Akhunda so skupaj s še štirimi domnevnimi talibi po navedbah pakistanskega obveščevalnega vira aretirali v raciji v neki hiši v Kveti v začetku tedna. Veljal naj bi za ključno osebnost upora v Afganistanu.

Kot v današnji izdaji piše pakistanski dnevnik Dawn, naj bi Akhunda prijeli v ponedeljek skupaj s poveljnikom talibov v Zabulu Amirjem Hanom Hakanijem in nekdanjim guvernerjem afganistanske province Helmand Abdulom Barijem.

Če bodo njegovo aretacijo tudi uradno potrdili, bo Akhund najvišji predstavnik talibanov, ki so ga prijeli po strmoglavljenju talibskega režima v Afganistanu leta 2001.

Iz Pakistana pa medtem poročajo tudi o eksploziji bombe, ki je danes odjeknila v mestu Multan v osrednjem delu države. Pri tem so bili ubiti trije policisti, ranjenih pa je bilo devet ljudi, med njimi znan sodnik, ki pogosto sodi v procesih proti islamskim skrajnežem. Po navedbah policije je bila bomba nameščena na kolo, sprožili pa so jo, najverjetneje daljinsko, ko se je mimo peljalo vozilo s sodnikom.

Današnja eksplozija je odjeknila slaba dva tedna po tem, ko se je v Kveti v neki sodni dvorani razstrelil samomorilski napadalec in s seboj v smrt potegnil še 15 ljudi.