Prijeli morilca turško-armenskega novinarja

Turške oblasti so prijele osumljenca za umor novinarja Hranta Dinka, ki so mu zaradi pisanja o turškem poboju Armencev v začetku stoletja že večkrat grozili. Za umorom naj bi stali turški nacionalisti.

Objavljeno
21. januar 2007 21.54
Carigrad - Turška policija je v soboto zvečer prijela 17-letnega Oguna Samasta, ki je osumljen umora urednika turško-armenskega tednika Agos, Hranta Dinka. Samasta je policija prijela na avtobusu v pristaniškem mestu Samsun na obali Črnega morja in naj bi na zaslišanju že priznal, da je ustrelil 53-letnega novinarja je za turški televizijski program NTV povedal tožilec iz Samsuna Ahmet Gokcinar.

Na prijetje se je že odzval turški premier Recep Tayyip Erdogan in ga pozdravil kot "prijetje v imenu demokracije in boja za svobodo".

Samast je bil namenjen v bližnje rodno mesto Trabzon, ki velja za utrdbo nacionalistov. V mestu so turški policisti sicer prijeli še šest oseb, ki so osumljene vpletenosti v petkov umor novinarja, ki je kritično pisal o turških pobojih Armencev med prvo svetovno vojno. Vseh sedem osumljencev naj bi z letalom prepeljali v Carigrad.

Dink je bil ustreljen, ko je v petek popoldne zapuščal pisarno tednika Agos. Osumljenega mladeniča je ujela varnostna kamera banke blizu prizorišča umora, policiji pa je pri iskanju izdatno pomagal njegov oče, ki je poklical in povedal, da je na posnetkih njegov sin. Na posnetku je, kot pojasnjuje policija, pod plaščem videti tudi pištolo. Orožje, s katerim naj bi ustrelil Dinka, je Samast ob prijetju imel pri sebi, je povedal guverner Carigrada Muammer Guler.

Samast svojega dejanja ne obžaluje, je povedal preiskovalec, ki je osumljenca zaslišal. Samast pa naj bi bil jezen na Dinka, ki je kritično pisal o množičnih pobojih Armencev med prvo svetovno vojno.

Dink je poboje označil za genocid, nacionalisti pa njega kot izdajalca. Ker naj bi s svojimi kritikami in mnenji žalil Turke, si je lani prislužil tudi šestmesečno pogojno zaporno kazen. V zadnjih člankih je sicer pisal, da je prejemal sovražno pošto in grožnje.

Turška policija namerava umor Dinka preiskati tudi v povezavi z umorom 61-letnega katoliškega duhovnika Andrea Santora februarja lani, je še povedal Erdogan. Duhovnik je bil umorjen v Trabzonu, policija pa je oktobra lani zaradi umora priprla 16-letnega mladeniča.

Med šestimi osebami, ki jih je turška policija priprla v Trabzonu, je tudi Samastov prijatelj Yasin Hayal, ki je zaradi bombnega napada pred restavracijo McDonalds v Trabzonu leta 2004 11 mesecev preživel v zaporu. V napadu je umrlo šest ljudi. Samast pa je na zaslišanju dejal, da ga je Hayal vzpodbujal k umoru Dinka in mu za to dal pištolo.

V Turčiji danes živi kakih 70.000 Armencev. Njihovo število je bilo do prve svetovne vojne še dosti večje, nato pa je turška vlada ukazala deportacijo Armencev, ki so se med vojno postavili na stran okupacijskih ruskih sil. Med prisilnim preseljevanjem je umrlo več sto tisoč Armencev, po nekaterih podatkih pa celo milijon in pol. Nekateri zgodovinarji prisilno preseljevanje označujejo kot genocid, kar pa Turčija odločno zavrača.