Prikrivali resnico o segrevanju ozračja?

Demokrat Henry Waxman je začel zaslišanja, na katerih želi dokazati, da administracija ameriškega predsednika Georgea Busha skuša prikriti resnico o segrevanju ozračja.

Objavljeno
31. januar 2007 20.24
Washington - Predsednik odbora za vladni nadzor in reforme v predstavniškem domu kongresa, demokrat Henry Waxman iz Kalifornije, je v torek začel zaslišanja, na katerih želi dokazati, da administracija ameriškega predsednika Georgea Busha skuša prikriti resnico o segrevanju ozračja. Na zaslišanju je predstavil raziskavo Zveze zaskrbljenih znanstvenikov in Projekta za odgovornost vlade, ki je razkrila politične pritiske na delovanje znanstvenikov.

Raziskava je bila opravljena na podlagi ankete med okrog 300 znanstveniki, zaposlenimi v vladnih agencijah in pri Nacionalnem centru za raziskave ozračja, ki se financira iz zveznega proračuna. Ugotovila je, da je polovica udeležencev ankete doživela pritiske, naj iz svojih poročil umaknejo določene izraze, kot je na primer "segrevanje ozračja". Omenjeni organizaciji sta našteli 435 primerov političnega vpletanja v znanstvene dejavnosti, pri čemer je redno prihajalo do omejevanja stikov z mediji.

Redno zavajanje javnosti

Waxman je hotel od administracije dobiti dokumente o poskusih vplivanja na znanstvenike, ki so plačani iz proračuna, vendar pa mu jih Bela hiša ni posredovala. Kot je dejal v torek, obstajajo dokazi, da so uradniki Busheve administracije redno zavajali javnost z vnašanjem dvomov v znanost o segrevanju ozračja, vendar pa mu jih Bela hiša noče predati. Busheva administracija je vpletanje doslej posredno priznala s poudarjanjem potrebe po "bolj uravnoteženih" znanstvenih poročilih.

Bush priznava problem segrevanja

Bush je šele po šestih letih na oblasti jasno priznal, da obstaja problem segrevanja ozračja, čeprav še vedno zavrača obvezne ukrepe za omejitev izpustov toplogrednih plinov. Busha skrbi zdravje ameriškega gospodarstva, čeprav pa je pred tednom dni od direktorjev nekaterih največjih podjetij v ZDA dobil poziv, naj vlada uzakoni obvezno zmanjševanje izpustov in da to ne bo škodovalo gospodarstvu.

Demokratska senatorka Barbara Boxer iz Kalifornije je medtem organizirala prostovoljno predstavitev mnenj svojih kolegov o tem problemu. V senatu so se zvrstili predvsem kolegi, ki si želijo naslediti Busha v Beli hiši, med njimi republikanec John McCain iz Arizone in demokrat Barack Obama iz Illinoisa. Oba se problema zavedata in zagovarjata obvezno zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov.