Solidaren sem in rad darujem

V težkih časih postaja izmenjava dobrin med člani spletnih skupnosti vse bolj priljubljena.

Objavljeno
20. september 2012 10.23
Posodobljeno
12. november 2012 17.00
*erzen*Računalnik tipkovnica
E. D., Delo.si
E. D., Delo.si

Uporabniki spletnih skupnosti z brezplačnim izmenjevanjem dobrin spodbujajo skupinski duh in solidarnost, med njimi pa se razvije tudi večja potreba po darovanju. Tako so pokazali izsledki raziskave kalifornijske univerze Berkeley. Objavili so jih v reviji Administrative Science Quarterly.

V raziskavi so se osredotočili na spletno skupnost »Freecycle« in »Craigslist« (oglašujejo ponudbe za zaposlitev, storitve ...). Anketirali so več kot 1.300 potrošnikov in ljudi, ki ponovno uporabljajo darovane izdelke.

Freecycle Network je denimo spletna skupnost, ki temelji na sistemu darovanja in ponovne uporabe rabljenih izdelkov v lokalnih skupnostih. Vanjo je vpetih več kot pet tisoč skupin z vsega sveta, ima pa več kot devet milijonov članov.

Craigslist pa je skupnost, ki oglašuje ponudbe z zaposlitev, storitve, prodajo izdelkov, nastanitve, koncerte ... Izdelki in storitve so plačljivi.

Člani obeh spletnih skupnosti so v raziskavi odgovarjali na vprašanja:

  • o svojih nakupovalnih navadah
  • o naravi skupnosti, v katero so včlanjeni
  • o času, ki ga preživijo v spletni skupnosti
  • o količini kupljenih, prodanih, oglaševanih, podarjenih ali prejetih izdelkih

Na koncu so raziskovalci Robb Willer, docent iz Univerze Berkeley, Francis Flynn s Stanfordske univerze in dr. Sonya Zak, nekdanja raziskovalka na Stanfordski univerzi, preučili še njihovo:

  • skrb za varstvo okolja
  • politično pripadnost
  • versko pripadnost

Izsledki so pokazali, da vpetost v skupnost, kakršna je Freecycle, še bolj spodbuja potrebo, da bi darovali.

Pa pri nas?

Da smo ljudje lahko solidarni, dokazujejo tudi nedavne delovne in zbirateljske akcije organizacij in mnogih neimenovanih posameznikov - prostovoljcev. Prizadetim v poplavah so poleg gasilcev, vojske pomagali še sosedje, sorodniki, znanci in popolni neznanci.

  • Minuli teden sta Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas odprla računa za prispevke, mnogi pa so se organizirali raje preko spleta. Med najbolj dejavnimi te dni je Facebook spletna skupnost Poplave.
  • O tem, kako vse se še odraža naša skrb za sočloveka in živali, pišejo prostovoljci Zavoda za pomoč ljudem in živalim v stiski na svoji spletni strani zadnjeupanje.si.