Princ Charles bo vzel Camillo

Britanski princ Charles se bo naposled poročil s svojo dolgoletno prijateljico Camillo Parker Bowles. Več podrobnosti v zvočnem poročilu našega britanskega dopisnika Mitja Meršola.

Objavljeno
10. februar 2005 19.58
Princ Charles
London – Iz britanskega dvora so sporočili, da se bo britanski prestolonaslednik Charles naposled poročil s svojo dolgoletno partnerico Camillo Parker Bowles. Waleški princ bo v zakonski stan stopil v petek, 8. aprila 2005 v dvorcu Windsor. Camilla bo po poroki prevzela kraljevski naziv Njena kraljeva visokost, vojvodinja Cornwalla. Charles je povedal, da je ob misli na poroko s svojo dolgoletno ljubimko Camillo zelo vznemirjen. Na rednem obisku londonskega finančnega sklada se je zahvalil za dobronamerne čestitke tamkajšnjih uslužbencev. “Hvala, zelo ste prijazni. Že zdaj sem močno vznemirjen,” se ni mogel pomiriti britanski prestolonaslednik.

Sicer pa sta se Charles in Camilla udeležila večerje na gradu Windsor, na kateri bo Camilla že nosila svoj zaročni prstan.

Poteza Charlesa in Camille bo končala dolgoletne špekulacije o njunem ljubezenskem razmerju, ki so se pojavljale vse od leta 1970, ko sta se spoznala med polo tekmo v Windsorju. 56-letni Charles je imel že več let razmerje z danes 57-letno Camillo, preden se je leta 1981 poročil z Diano Spencer. Do ohladitve v odnosu s Camillo pa je prišlo potem, ko se je Charles priključil kraljevi mornarici. Camilla se je zatem poročila s svojim večletnim občudovalcem, vojaškim častnikom Andrewom Parker Bowlesom.

Zakona obeh na precej trhlih nogah

Tudi po njunih porokah sta Camilla in Charles še naprej ostala prijatelja, Diana pa je ravno ta soprogov "prijateljski" odnos s Camillo krivila za razpad njunega zakona. "V tem zakonu smo bili trije, tako da je bila kar majhna gneča," je izjavila Diana v nekem pogovoru za televizijo leta 1995. Tudi Camillin zakon je razpadel - do ločitve z Andrewom Parker Bowlesom je prišlo leta 1995.

Princ Charles je leta 1994 v nekem televizijskem dokumentarcu priznal, da se je oddaljil od svojih poročnih zaobljub, a vztrajal, da je do nezvestobe oziroma do tega, da je "poskusil" z drugo žensko prišlo šele zatem, ko je bil zakon z Diano "nepopravljivo uničen". Par se je ločil leta 1996. V britanski javnosti se je na splošno domnevalo, da je bila tista "druga ženska" Camilla, vendar pa Charles tega nikoli ni potrdil.

Vsepovsod skupaj

Camilla je kmalu postala pomembna figura v britanski družabni kroniki, odskočna deska za njen dokončni prodor na britansko medijsko sceno pa je bil april 1997, ko je postala pokrovitelj Nacionalnega združenja za osteoporozo. Julija tega leta je Charles ob njenem 50. rojstnem dnevu priredil tudi odmevno rojstnodnevno zabavo.

Camilla in Charles sta se po Dianini smrti avgusta 1997 začasno odpovedala skupnemu pojavljanju v javnosti. Charles se je od Diane, matere njegovih sinov Williama in Harryja, sicer ločil že pred prometno nesrečo v Parizu. Leta 1999 je Camilla spoznala tudi Charlesova sinova. V zadnjih letih je bila redna spremljevalka britanskega prestolonaslednika na gala prireditvah. S Charlesom že dalj časa skupaj živita v njegovi rezidenci Clarence House v središču Londona.

Princa William in Harry sta "navdušena"

Sinova britanskega prestolonaslednika Charlesa sta "navdušena" nad novico, da se bo njun oče poročil s svojo dolgoletno prijateljico Camilloa in da paru želita srečo, so sporočili iz Charlesovega urada Clarence House. Svojo podporo zakonu je danes izrazil tudi poglavar anglikanske cerkve, canterburyjski nadškof Rowan Williams ter povedal, da " močno podpira te poročne načrte," in da " je to v skladu z usmeritvami anglikanske cerkve glede ponovne poroke".

Javno mnenje pozitivno

Kraljica Elizabeta II. je izjavila, da jo odločitev njenega sina zelo veseli. Konzervativni vodja Michael Howard pa je povedal, da je novice zelo vesel, medtem ko na Downing Streetu ne bodo dajali izjav, vse dokler britanski dvor ne objavi razglasa o poroki v celoti.

Prav tako je nad poroko navdušen britanski premier Tony Blair, ki se je s kraljico sestal v sredo zvečer in ji dal pravne nasvete glede prestolonaslednikove ponovne poroke.

Poroka med Camillo in Charlesom je v Britaniji zelo občutljiva zadeva. Camilla je tako kot Charles ločena, vendar je njen nekdanji soprog še vedno živ. V kolikor bi Charles v prihodnosti prevzel britansko krono, bi postal tudi vrhovni vodja anglikanske cerkve, pri čemer pa nekateri anglikanci nasprotujejo ponovni poroki ločencev. Anglikanska cerkev je glede poroke uradno nevtralna, nekdanji anglikanski nadškof iz Canterburyja George Carey pa je par nedavno pozval, naj se poročita.

Tudi lanska javnomnenjska raziskava je pokazala, da več Britancev (32 odstotkov) podpira kot nasprotuje (29 odstotkov) poroki princa Charlesa in Camille. 38 odstotkov vprašanih je dejalo, da jim je vseeno, 2 odstotka ljudi pa sploh nima nobenega mnenja o zadevi.